Sfaturi pentru a slabi frumos si corect dupa ce ai deveniti mamica

Un regim alimentar echilibrat si sanatos este solutia perfecta atat pentru tine, cat si pentru bebe. Tu vei fi in forma, iar el va creste mare si sanatos, pentru ca laptele pe care i-l oferi va fi plin de nutrieni esentiali in dezvoltarea sa armonioasa.

Cand si cum incep sa slabesc

Imediat ce ai iesit pe usa maternitatii, vei cantari cu siguranta cu 6-7 kilograme mai putin decat in ultima luna de sarcina. Copilul si placenta te-au ajutat! Mai raman colaceii si abdomenul care nu mai au forma de altadata. Nu intra in panica, exista solutii pentru tine. Cel mai bine ar fi sa stai de vorba cu un nutritionist cu experienta si sa stabiliti un plan de invingere a kilogramelor in plus. Asta, numai dupa ce treci de perioada de lauzie, caci organismul tau are nevoie de un timp de relaxare dupa efortul depus in timpul sarcinii si al nasterii. Nu uita ca atunci cand alaptezi trebuie sa te hranesti corespunzator, caci puiului tau nu trebuie sa-i lipseasca vitaminele, mineralele, proteinele si toate celelate elemente nutritive necesare unei cresteri ca la carte!

Alaptatul te ajuta si pe tine

Corpul tau se pregateste sa ofere cel mai bun „adapost“ fiintei care va veni pe lume.Modificarile hormonale din timpul sarcinii sunt importante: vei vedea ca sanii ti se maresc si vei lua mult in greutate. Dupa nastere, lucrurile trebuie sa reintre in normal. Alaptatul te va ajuta sa te refaci mai usor si mai repede. Vei pierde kilogramele in plus, iar uterul va fi stimulat sa se contracte pentru a reveni la dimensiunile normale. Sanii vor fi mult mai frumosi. Iti vei putea relua mai repede viata sexuala si, in plus, vei fi mai bine protejata impotriva cancerului de san. Mamele care alapteaza nu au nevoie decat de 500 de kcal in plus pe zi!

Mananca echilibrat si evita alimentele care observi ca-i fac rau micutului

Majoritatea nutritionistilor sunt de acord ca mama care alapteaza nu trebuie sa-si modifice in mod fundamental comportamentul alimentar in masura in care si-a insusit un mod de viata sanatos. Nu trebuie sa mananci mai gras sau mai dulce si nici sa te abtii din start de la o seama de alimente/mancaruri, pe motiv ca „in popor” se spune ca provoaca crampe sau diaree micutului (e cazul verzei, al conopidei, al mazarei, al castravetilor, al fructelor cu puf  - ca piersica, despre care se spune ca provoaca gaze si dureri de burtica sugarului, al rosiilor, care ar provoca diareea, al cartofilor prajiti si maionezei care se zice ca i-ar dauna la stomacel sugarului etc.). Unii copii sunt mai sensibili si, intr-adevar, multe din legumele/fructele amintite le fac rau, altii nu reactioneaza insa in nici un fel si mama nu trebuie sa-si impuna restrictii inutile. Ca sa previi orice problema, cel putin in prima luna de viata a sugarului, ar fi bine sa eviti asa-zisele alimente interzise. Mananca, de asemenea, cu rezerve condimente si legume/fructe parfumate. Usturoiul, pepenele galben precum si alte legume/fructe parfumate schimba gustul laptelui si exista riscul ca micutul sa refuze sanul.

Nu manca pentru doi

Nu ajuta la nimic sa dublezi portiile de mancare in timpul alaptarii. Poate doar sa te ingrasi zdravan! Oamenii se numara printre putinele specii a caror secretie lactata nu e influentata de dieta. Cercetari recente au aratat ca nu exista aproape nici o diferenta de cantitate sau de continut in grasimi intre laptele unei mame care locuieste in Anglia si laptele unei mame din cea mai saraca tara africana. Medicii sustin ca nimic din ceea ce ai putea manca nu va creste secretia lactata. Grasimile pe care le consumi la dejun nu vor produce un lapte mai gras. Daca nu ai suficiente grasimi in alimentatie, corpul tau va elibera grasimile din rezerva proprie si le va folosi pentru a secreta laptele copilului (de aceea daca alaptezi si ai o dieta echilibrata, vei slabi).

Iata, pe scurt, alte 6 sfaturi care iti vor aduce silueta mult visata

1. Scoate copilul la plimbari lungi. El va aprecia aerul curat si va descoperi grozariile din parc, iar tu vei arde multe calorii. Micile excursii in aer liber sau la cumptaraturi iti vor da o stare de bine pentru ca scapi de sentimentul de izolare sociala care te-am cam cuprins de cand ai devenit mami. Fiind fericita, corpul tau va secreta endofrine din belsug, metabolismul va functiona corect si, ai ghicit, tu vei scadea cate un pic in fiecare zi in greutate!

2. Nutritionistii spun ca alaptarea te ajuta sa scazi 500 de calorii zilnic. Tot ei sustin ca mama care alpteaza ar trebui sa consume 1800-2000 de calorii pe zi pentu a face fata cu brio noului statut. Aminteste-ti ca tot ceea ce mananci tu, va manca si copilul, deci, pentru tine exista semnul interzis pe orice usa de fast food!

3. Bea apa! Cei mai multi dintre noi nu prea au acest obicei. Cat? 2 litri. Daca urina ta are culoarea galben, e semn ca te paste deja o deshidratare si nu e bine nici pentru tine, nici pentru bebe. Apa imbuteliata (in niciun caz nefiltrata!) iti va umple de vitalitate organismul pe tot parcursul zilei! Nu trisa! Cand spun apa ma refert doar la...apa nu si la bauturi carbogazoase, sucuri foarte dulci din comert ori, si mai, rau bauturi alcoolice.

4. Ce sa urmaresti atunci cand te apuci de exercitii fizice. Bine ar fi sa consulti si un specialist care-ti poate crea un program personalizat. Chiar si asa, sunt unele astecte pe care trebuie sa le faci ori sa le urmaresti. Poarta un sutien adecvat care sa-ti sustina pieptul si sa nu faci exercitii fizice care-ti pot cauza probleme in aceasta zona. Momentele dedicate sportului se fac dupa alaptare si nu inainte, pentru ca ai sanii grei si plini de lapte. Daca ti se taie respiratia ori simti ca obosesti, e mai bine sa incetinesti ritmul ori sa te opresti pur si simplu. Atentie si la surgerile vaginale! Daca apar schimbari de culoare sau de consistenta consulta imediat medicul.

5. Mananca multe cereale integrale, fructe si legume proaspete , daca vrei sa scapi de colacei. Aceste alimente sunt bogate in fibre si te vor ajuta sa-ti mentii mai mult timp senzatia de satietate. Cerealele iti dau si o energie nebanuita care te va ajuta sa ai grija de bebe, de casa si de...tati! Legumele sunt bogate in fibre, au un continut crescut de apa si un numar redus de calorii si grasimi. Pe de alta parte fructele sunt o sursa generoasa de fibre, vitamine si minerale de care organismul tau are atata nevoie. Colaceii vor deveni in curand o amintire!

6. Vrei un abdomen plat? Combina sportul cu dieta echilibrata. Daca ai nascut prin cezariana, abia dupa ce bebe va implini sase luni vei primi acordul medicului sa faci exercitii care sa-ti solicite abdomenul. Fixeaza-ti orele la care servesi cele 3 mese principale si doua gustari si nu te abate de la ele.

Tipuri de exercitii recomandate:


  • mergi pe jos, dar in ritm alert
  • poti innota
  • fa exercitii de aerobic in apa
  • poate incepi un curs de yoga
  • practica zilnic exercitii aerobice cu impact scazut asupra organismului
  • mergi pe bicicleta, ca atunci cand erai copil.
Sursa:www.mami.ro  Foto:http://www.deals365.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu