Mancarurile bogate in componente precum antioxidanti si omega 3 pot imbunatati sanatatea creierului si memoria, spun expertii.
Iata sase lucruri, de la fructe pana la peste, care fac bine la materia cenusie.
Nucile
Un studiu din 2009 publicat in Journal of Nutrition
arata ca dietele in care nucile reprezinta 2% duc la incetinirea
semnelor de imbatranire in creierul sobolanilor, inclusiv imbunatateste
abilitatea creierului de a functiona si de a procesa informatii.
De asemenea, un alt studiu, din 2010, arata ca soarecii cu Alzheimer au
aratat capacitate mai buna de invatare, de memorare si de coordonare
locomotorie dupa ce au fost hraniti cu nuci.
Nucile contin cantitati mari de antioxidanti.
Morcovi
Se stie deja ca morcovii sunt buni pentru vedere, acum aflam ca sunt
buni si pentru creier. Acestia contin luteolina, care reduce
deficientele de memorie aduse de inaintarea in varsta si inflamatiile in
creier. Un studiu arata ca soarecii a caror dieta a fost suplimentata
cu 20 de miligrame de luteolina au inregistrat o scadere a inflamatiilor
in creier.
Substanta aduce, de asemenea, memoria la nivelul
soarecilor tineri.Luteolina mai este continuta de uleiul de masline,
ardei grasi si telina.
Afine
Adauga afinele bogate
in vitamine la dieta ta si poti sa-ti imbunatatesti memoria. Un studiu
publicat in 2010 arata ca dupa 12 saptamani de cura cu suc de afine
zilnic, noua adulti care incepusera sa experimenteze probleme de memorie
au aratat abilitati imbunatatite de invatare comparativ cu un grup
similar de adulti care nu au urmat cura. Cei care au baut suc de afine
au aratat, de asemenea, reducerea simptomelor de depresie.
Peste
Desi cercetarile recente arata ca suplimentele de ulei de peste nu
ajuta la combaterea declinului cognitiv inregistrat la oameni cu
Alzheimer, alte studii arata daca mancam peste bogat in omega 3 putem
incetini declinul cognitiv tipic care vine cu varsta.Un studiu din 2005
arata ca oamenii de peste 65 de ani care au mancat doua mese de peste
pe saptamana timp de sase ani au inregistrat cu 13% mai putin scaderea
abilitatilor cognitive, comparativ cu persoanele care nu au mancat
peste in mod regulat.
Cafea si ceai
Cafeaua si
ceaiul fac mai mult decat sa ne tina treji dimineata. Studiile arata ca
previn Alzheimer si imbunatatesc functiile cognitive.Cercetatorii care
le-au dat cafea soarecilor programati genetic sa dezvolte Alzheimer au
observat ca boala da semne de incetinire sau nu s-a dezvoltat niciodata.
Ceaiul are efecte protective asupra creierului, de asemenea. Bautorii
de ceai s-au descurcat mai bine la teste de memorie si procesarea
informatiei decat cei care nu beau ceai, potrivit unui studiu in randul a
716 chinezi adulti si 55 chinezi batrani.
Spanacul
Sfatul mamei de a manca spanac este sustinut de dovezi stiintifice.
Spanacul este bogat in vitaminele C si E, care imbunatatesc abilitatile
cognitive.Un studiu din 2000 arata ca sobolanii a caror dieta a fost
suplimentata cu vitamina E au experimentat o crestere cu intre 500 si
900 la suta a tesutului creierului intr-o perioada de opt luni.
Un alt studiu din 2000 arata ca sobolanii care imbatranesc au
inregistrat imbunatatiri ale deficientelor de memorie si locomotorii
dupa ce au mancat mai mult spanac, mai multe capsuni si afine.
Sursa: http://www.parinti.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu