Dinti albi - citeva sfaturi


Cat de albi ar trebui sa fie dintii?
Daca te compari cu vedetele, dintii tai nu vor arata niciodata asa. Dar oricum, nu e foarte sanatos sa ai dintii atat de albi...

Albirea dintilor este cea mai solicitata procedura estetica, deoarece e simpla si accesibila. Nu costa mult, iar efectele pot fi uimitoare. Chiar daca ai o dantura perfecta, aceasta nu se compara cu albul stralucitor pe care-l poti obtine doar la cabinetul de cosmetica dentara.

Ce trebuie sa stii inainte

Oferta de solutii pentru albirea dintilor acasa este din ce in ce mai variata si include produse precum pastele de dinti cu efect de albire, guma de mestecat si diverse geluri si kituri de infrumusetare denatara. Nici unul dintre aceste produse nu inlocuieste insa o igiena bucala completa, care include periajul dintilor de minim doua ori pe zi, ata dentara si apa de gura.

Primul lucru pe care medicul stomatolog Mihail Gaureanu il recomanda pacientilor care solicita servicii de albire a dintilor fara un motiv riguros este sa renunte la idee. "Pentru a putea apela la acest tratament, exista o serie intreaga de conditii care trebuie indeplinite, iar majoritatea pacientilor nu trece acest test", avertizeaza el.

Daca ai o plomba in fata, ea se va albi diferit comparativ cu restul danturii si vor aparea pete. Chiar si fara plombe, dupa tratament vei avea dintii mult mai sensibili si vulnerabili. In plus, nu e recomandata albirea dintilor la copii, deoarece dantura lor este in formare. Albirea nu este recomandata nici daca ai probleme cu gingiile, pentru ca substantele folosite sunt iritante.

Tipuri de albire a dintilor
  • Cel mai spectaculos efect il are "albirea pe scaun", in care ti se aplica pe dinti un gel care actioneaza intre 15 si 25 de minute, in functie de producator.
  • "Albirea in sala de asteptare" dureaza circa o ora, timp in care pacientul poarta o gutiera cu un gel putin mai agresiv.
  • Cea mai blanda este "albirea peste noapte", cand pacientul trebuie sa doarma cu gelul aplicat pe dinti o noapte intreaga. "Aceasta este mai putin nociva, dar si efectele sunt mai putin spectaculoase", spune stomatologul.
  • Exista de asemenea varianta folosirii unei lampi care catalizeaza reactia gelului ce se aplica pe dinti, dar este cea mai agresiva dintre metode.
Preturi si alternative

Exista cabinete stomatologice care ofera "albirea completa a dintilor" cu 80 de lei, insa pretul mediu pentru procedura clasica de albire cu gel este intre 80 si 1.500 de lei.

Gasesti insa si variante mai accesibile, cum ar fi prcedura cu produse Opalescence, care costa doar 450 lei. Tratamentul de albire endodontica (care presupune tratarea pulpei dintelui) costa, in medie, 100 de lei pentru fiecare dinte.

Cele mai atractive metode de infrumusetare raman insa cele gratuite, mai ales ca rezultatul este vizibil, de durata, iar medici spun ca nu e daunator.

Metode de incercat acasa
  • Amesteca trei lingurite de apa oxigenata cu doua lingurite de bicarbonat de sodiu si periaza-ti dintii cu aceasta solutie timp de trei minute. Sau foloseste un amestec de sare fina, bicarbonat de sodiu si aspirina pisata.
  • O alta varianta este sa inmoi pur si simplu periuta in bicarbonat, sa pui cateva picaturi de zeama de lamaie (o sa faca o reactie ca de fierebere) si sa-ti periezi dintii.
Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com, foto:http://www.bewell.ro

2 comentarii:

  1. Buna ziua!
    M-ar interesa sa stiu daca solutia cu bicarbonat de sodiu functioneaza?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cind eram mica si bunica mea imi spunea sa ma spal cu bicarbonat pentru a mi se albi dintii.Stiu ca o perioada de timp faceam acest lucru insa nu m-am tinut destul de mult timp pentru a vedea daca functioneaza sau nu.
      Daca e cineva care a incercat aceasta metoda si a functionat o rugam sa impartaseasca si cu noi informatii.

      Ștergere