Sfaturi - transpiratie abundenta la copiii


Desi neplacuta, transpiratia este necesara. Aceasta este un mechanism natural care permite corpului sa-si mentina o temperatura constanta. Cu cat este mai cald, cu atat temperature organismului uman este mai ridicata. In acelasi timp, glandele sudoripare intra in actiune si produc umezeala pentru a reduce din „fierbinteala” corpului. Glande sudoripare sunt peste tot pe corp, dar mai concentrate pe anumite zone, cum sunt palmele, talpile, axilele sau zona perineului. De fapt si de drept, transpiratia nici macar nu miroase. Abia cand intra in contact cu bacteriile de sub piele se schimba „situatia”.

Suntem diferiti

Nu toata lumea transpira la fel, cantitativ. Unii mai mult, altii mai putin. Si e valabil si pentru copii.

Explicatia? Genele copiilor care transpira mai mult nu sunt foarte „pricepute” in a controla secretia sudorii. Dar fii linistita! Nu este nimic in neregula cu ei, sunt absolut sanatosi. Transpiratia abundenta devine un semn ingrijorator abia atunci cand este asociata cu alte simptome:
  • consum exagerat de lichide – mai ales noaptea – urinare la interval scurte de timp, pierdere in greutate.
In acest caz trebuie sa te adresezi unui medic, deoarece sunt suspiciuni de diabet. Un copil mai poate transpira mult atunci cand are febra.

Ce-i de facut?
Iata cateva lucruri marunte, dar nu lipsite de importanta care, in primul rand, vor asigura confortul celui mic.
  • Hidrateaza-l in cantitati suficiente. Face parte din... folclor povestea potrivit careia pentru a nu mai transpira trebuie limitat consumul de lichide. Nimic mai neadevarat! Este exact invers, in realitate. Unui copil care transpira trebuie sa-i dai mai multe lichide decat unui copil care nu are aceasta problema. Explicatia este aceea ca prin consumul de lichide trebuie compensata apa pierduta prin transpiratie. In absenta unui consum corespunzator de lichide se poate lesne instala deshidratarea, iar pentru cei mici aceasta ia forme dintre cele mai grave.
  • Imbraca-l subtire sau deloc. Nu exagera cu articolele vestimentare. Daca este foarte cald, lasa-l prin casa numai in chilotei. SI nu-ti fie teama ca va raci. Oricum, nu va raci mai usor decat atunci cand are lipite de corp tricouri sau maiouri umede.
  • Schimba-l des. Abia a trecut un sfert de ora si este deja iar ud? Schimba-l din nou! O data, de doua ori, de trei ori... de cate ori este nevoie. Nu-l lasa sa stea cu transpiratia rece in spate. Ca sa nu mai spunem ca bine ar fi sa ai si o pereche de sandalute de schimb. Poate nu apuca sa se usuce de la o zi la alta...
  • Foloseste materiale naturale. Tricourile sintetice sunt o pacoste pentru un copil care transpira mult. In primul rand ca risti sa i se irite pielea. Ca sa nu mai spunem ce urat miros si ce efect de sauna pot crea. Alege articolele vestimentare din bumbac 100% care au capacitatea de a absorbi transpiratia. La fel si pentru incaltaminte: sunt de preferat sandalutele din piele, captusite cu mesina, decupate, care sa permita o buna ventilare.
  • Atentie la igiena! Pentru a evita degradarea transpiratiei, aceea care miroase atat de urat, dusurile dese sunt... calduros recomandate. Chiar si cate doua pe zi. Mai cu seama datorita faptului ca transpiratia este coroziva si poate produce suparatoare iritatii ale pielii sensibile a copilului.
Mami sfat

Produsele antiperspirante sunt cu desavarsire interzise copiilor. Deseori acestea sunt produse pe baza de aluminiu si sunt nocive pentru pielea celor mici. Nici pudra de talc nu este recomandata, deoarece, in combinatie cu transpiratia, reprezinta o agresiune asupra epidermei. Pentru talpile picioarelor pot fi folosite solutii dezinfectante. Dar cereti, mai bine, sfatul farmacistului.
  • Unui copil care transpira trebuie sa-I dai mai multe lichide decat unui copil care nu are aceasta problema.
Sursa:www.mami.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu