Piersica este acel fruct dupa care tanjesti in
zilele toride de vara, fara sa stii ca este unul dintre cele mai bune
remedii impotriva setei si a deshidratarii.Ca multe alte fructe pe care le savurezi cu placere astazi, piersicile
provin din China, insa numele lor au la radacina cuvantul persica pentru
ca s-a crezut o vreme ca aveau originea in Persia - Iranul de astazi.
Contin apa in proportie de 88% si au numai 43 de calorii la suta de grame de fruct.
Piersicile sunt printre fructele de sezon preferate de cei mici pentru gustul dulce. Ele au chiar si cateva beneficii pentru sanatate.
Contin apa in proportie de 88% si au numai 43 de calorii la suta de grame de fruct.
Piersicile sunt printre fructele de sezon preferate de cei mici pentru gustul dulce. Ele au chiar si cateva beneficii pentru sanatate.
Fie ca sunt consumate crude, cu sau fara coaja sau adaugate in sosuri care insotesc diverse feluri de mancare, piersicile sunt pline de vitamine si nutrienti. Trebuie sa fii totusi atenta cand copiii mananca aceste fructe, pentru ca samburii si coaja pot creste riscul de inec. Totusi, coaja este cea mai bogata in vitamine si un adevarat izvor de sanatate.
Ce contin piersicile:
Fac parte din familia prunului, de aceea prezinta multe din calitatile acestor fructe. Sunt fructe dulci, contin cam 8% zahar, dar au si multe vitamine, cum ar fi vitamina A (aproximativ 2%), vitamina C (aproximativ 11%), fier si potasiu. Dar principala lor calitate este savoarea, gustul proaspat si dulce, care te vindeca de orice stare proasta in zilele caniculare. Persoanele care nu suporta puful si senzatia de dinti strepeziti, care poate aparea cand mananca piersici, au o alternativa: necta rinele, despre care multi afirma ca sunt o combinatie reusita intre prunele dulci si piersici. Asadar, nectarinele sunt o ruda apropiata a piersicii si se crede ca lipsa pufului de pe membrana se datoreaza unei gene recesive.
De ce este deci bine sa mancam piersici:
- Sunt bogate in vitamina A, ceea ce reduce riscul aparitiei unor boli de inima si imbunatateste aspectul pielii si vederea.
- Au un continut bogat in vitamina C, care contribuie la construirea unui sistem imunitar puternic.
- Contine fibre dietetice, care ajuta la imbunatatirea sistemului digestiv, curatarea intestinelor si prevenirea cancerului.
- Contin antioxidanti, impiedicand producerea radicalilor liberi in organism
- Sunt bogate in fier si potasiu, fiind un remediu bun impotriva anemiei,contribuind la metabolismul sanatos si fortificarea musculaturii, reglarea tensiunii
arteriale si buna functionare a sistemului nervos
- Nu contin multi carbohidrati si au doar 60 de calorii, datorita continutului mare de apa.
- Sunt indicate si impotriva constipatiei sau cand ai rinichii inflamati
- Te hidrateaza, pentru ca sunt foarte zemoase, iar daca le consumi frecvent, tenul tau va arata proaspat, ca o piersica, chiar daca ai uitat sa bei suficienta apa
Aceste fructe sunt nelipsite in industria cosmetica, pentru ca au importante proprietati de hidratare a tenului si, in plus, miros frumos. Foloseste cu incredere orice crema cu piersica atunci cand iti simti pielea obosita. Si parfumierii le includ in ingredientele de baza, iar un parfum doar pe baza de piersica este recomandat in zilele toride de vara, pentru ca este foarte proaspat. Daca esti o adepta a tratamentelor naturale, poti sa iti prepari singura acasa o masca cu piersica zdrobita, iaurt, castravete si morcovi - iti va curata si revitaliza tenul, mai ales dupa o sesiune prelungita la plaja.
Sursa:www.mami.ro, http://revistaplafar.ro; foto:www.revistafelicia.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu