Daca in ultima perioada ai mancat in exces hot dog si ai vrea sa
renunti cel putin pentru o perioada la acest aliment, cea mai buna
solutie pentru a-ti pierde apetitul e sa faci o vizita intr-o fabrica
ce-l proceseaza.
In cuve metalice imense, tone de resturi
de carne de porc sunt amestecate cu un fel de namol roz, rezultat din
tocarea carcaselor de pui si apa. Pasta este apoi “pudrata” din belsug
cu conservanti, arome, coloranti, inainte de a fi introdusa in tuburi de
plastic si adusa in forma in care o cunoastem din fast fooduri si
magazine.
Originar din orasul german Frankfurt, hot dogul era la inceput un
sortiment de carnat de porc, servit intr-o chifla, care era dat gratuit
oamenilor necajiti in timpul imperiului. Ulterior, imigrantii germani au
spus ca au introdus gustarea populara in America, in secolul al
XIX-lea.
De atunci, a suferit multiple modificari ale procesului de fabricare si a devenit asa cum il stim astazi.
Charlie Powell, din organizatia Sustain, care face lobby pentru alimentatia sanatoasa, spune: “Hot
dogul este ieftin, procesat si nu contine niciun ingredient benefic
pentru sanatate. Este cel mai putin natural produs pe care il stiu si
este consumat in masa”.
Organizatia mondiala de lupta
impotriva cancerului recomanda oamenilor sa evite, in general, carnea
procesata, dar in special hot dogul. Mancat in exces, este dezastruos
pentru sanatate si ar creste riscul imbolnavirii de cancer la intestine,
insa nu exista dovezi stiintifice in acest sens.
Ce contine un hot dog si de ce organizatiile care militeaza pentru alimentatia sanatoasa nu-l recomanda.
Carne
In
mod traditional, era facut din resturi de carne de porc provenite din
transare, grasime si resturi de pui sau curcan. Dar, de-a lungul
timpului, pentru ca produsul sa fie mai ieftin, cantitatea de carne de
porc a fost redusa. Conform unor teste facute pe produsele mai multor
fabrici, ele contin cel mult 17% carne de porc.
Apa
Hot dogul are un continut ridicat de apa, care este folosita pentru crearea consistentei produsului.
Sare
Hot
dogul contine aproximativ doua procente de sare, fiind un aliment
foarte sarat. Daca este mancat in exces, hot dogul creste riscul unor
afectiuni cardiace.
Pe langa aceste ingrediente, un hot dog
contine o lista intreaga de E-uri, E451, E452, E301, E120, E160c,
pentru conservare, culoare, aroma.
Sursahttp://ro.stiri.yahoo.com;Foto:http://www.jozsoft.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu