Acasa, la gradinita ori in parc micutul tau are o noua preocupare:
sa distruga toate jucariile. Invata-l sa le pretuiasca si... sa le
stranga!
Invata prin joaca
Copilul invata cel mai repede – stiai asta, desigur – prin joaca. Exact ca la gradi sau la cresa, initiaza concursuri de genul „primul care strange masinu tele in cutia albastra castiga un pupic” sau „cel care aduna laolalta cat mai multe piese de lego se da o tura in caruselul din parc”.
.
Ritualul de zi cu zi
Stransul jucariilor, ca si aranjatul lucrusoarelor proprii in sertare/ dulap trebuie sa devina un ritual respectat. inainte de a iesi din casa, inainte de ora de culcare, jucariile trebuie sa se „odihneasca” si ele in locuri special amenajate.
Simplifica-i sarcina
Ca sa-l ajuti, cumpara-i cutii mari din carton sau plastic, in culori vii, cutii-valijoara cu imprimeuri diferite, saci textili sau orice alte „recipiente” care il ajuta sa-si stranga jucariile pe teme: anima lutele in cutia rosie, hainutele papusii in cutia galbena etc.Ii poti cere sa decoreze cu manuta proprie cutiile respective, motivandu-l astfel suplimentar.
La 4 ani, un copil ar trebui sa stie ca jucariile sunt ca niste buni prieteni si ca nu e indicat sa le strice. Daca prima jucarie cu care a dormit in pat a fost un urs de care s-a atasat gratie aspectului linistitor, corespunzand nevoii de imbratisare si de posesiune a copilului, tot asupra lui si-a revarsat prima scena de agresivitate. La 4-6 ani jucariile se diversifica.
Folosindu-le, singur sau cu alti copii, impreuna cu adultii, micul om invata sa interactioneze cu ceilalti, sa integreze regulile sociale, sa piarda, sa aiba rabdare. Si nu in ultimul rand, sa aiba grija de lucruri, sa le respecte valoarea, respectandu-i astfel pe cei ce i le-au oferit.
Sursa:www.mami.ro; foto:http://www.imparte.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu