Ce alimente sunt permise/interzise pe perioada alaptarii

Alimentele permise in timpul alaptarii

In primul rand trebuie sa consumi multe lichide. Laptele matern contine 87% apa si este foarte posibil sa ti se faca sete in timpul si dupa alaptare. Este recomandat sa bei 8-10 pahare cu apa pe zi. Urmareste ca valoarea calorica a alimentatiei zilnice sa fie putin mai mare decat cea obisnuita, in jur de 2200 kcal.

Sursele de calciu sunt indispensabile! Daca nu iti asiguri necesarul de calciu prin alimentatie sau cu ajutorul unui supliment natural, copilul va suferi si el din cauza lipsei de calciu sau nu va avea incotro si prin alaptare isi va procura calciul chiar din dintii si oasele tale, slabindu-le rezistenta. Cand chiar si sursele tale se vor diminua semnificativ, copilul poate suferi de rahitism.

Dintre sortimentele de paine, alege sa consumi painea cu seminte in aluat si pe coaja deoarece este bogata in fibre, vitamine si microelemente care imbunatatesc tranzitul intestinal si peristaltismul intestinelor atat pentru tine cat si pentru bebe.

Afla ca organismul micutului are nevoie si de grasimi (vegetale si animale), pe care trebuie sa le iei din lapte, iaurt, unt, smantana, branza de casa, margarina, ulei si carne. Evita carnea grasa! Prepara-ti cat mai multe alimente la cuptor, pe gratar sau fierte. Ideal este sa urmaresti si sa respecti echilibrul piramidei alimentelor .

piramida alimentelor


Alimentele interzise in timpul alaptarii

In primul rand, evita mancarurile grase, prajelile, alimentele afumate, maioneza si ciupercile! Acestea sunt alimentele care pot modifica foarte mult consistenta, calitatea si siguranta laptelui matern. De asemenea, medicii iti recomanda ca in timpul alaptarii sa nu consumi conserve, mezeluri, fructe de mare, fructe exotice, cafea, cacao, ciocolata si pepene.

Evita alimentele bogate in carbohidrati usor asimilabili (macaroane, paste, chifle si produse de patiserie). Daca bebelusul nu este alergic, inlocuieste zaharul cu mierea sau fructele uscate. Zaharul favorizeaza eliminarea elementelor nutritive din organism.

Pana cand bebelusul implineste 6-7 luni si stomacul lui este mai bine dezvoltat, nu este indicat sa consumi alimente care pot provoca gaze intestinale: varza murata, fasole, lapte nefiert, struguri si mere verzi. Alimentele cu un miros puternic isi transmit rapid substantele active prin lapte, direct la bebelusul sensibil la noi gusturi si mirosuri. Asadar, in timpul alaptarii, este bine sa eviti ceapa, usturoiul, telina, hreanul si condimentele. Sub nicio forma, nu consuma bauturi alcoolice!

Sursa:http://www.qbebe.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu