Sfaturi despre alaptare

Durerile la san reprezinta unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care proaspetele mamici aleg sa intrerupa alaptarea, in cele mai multe cazuri chiar in timpul primei saptamani de viata ale bebelusului. Laptele matern este sursa ideala de hrana pentru bebelus si in momentul in care mamica simte dureri de san sau prezinta alte afectiuni care o impiedica sa-i furnizeze bebelusului hrana naturala si sanatoasa, acest lucru o face sa fie nefericita. Dar putine dintre proaspetele mamici, mai ales cele la prima sarcina, stiu ca durerile mamelonului reprezinta aproape intotdeauna o problema pe termen scurt, si pot fi, de obicei, tratate, reprezentand o chestiune de doar cateva zile. Qbebe iti raspunde la intrebarile legate de afectiunile sanilor si implicatile acestora in cursul procesului de alaptare. Cu cat afli cauza durerilor mai repede, poti gestiona sau preveni altfel durerea.

Cu ce probleme ale mamelonului ma pot confrunta in timp ce alaptez ?

Alaptarea in sine nu ar trebui sa doara insa este normal sa se simta un oarecare disconfort atunci cand copilul suge, in special in primele zile dupa nastere, inainte de a veni laptele. Acest tip de durere se asociaza trecerii d ela hormonii de sarcina la cei ai lactatiei si va scadea in intensitate, de obicei, dupa primele cateva sesiuni de alaptare. Cele mai comune afectiuni ale sanilor cu care se confrunta o proaspata mamica sunt mameloanele iritate, in primele doua saptamani de alaptare. Mamelonul si areola (cercul maro inchis din jurul mamelonului) poate fi rosu si sa se poate ca mana sa simta o senzatie de inflamare. Dupa prima saptamana de alaptare, acest disconfort ar trebui sa scada. Dar ceea ce nu este normal sunt mameloanele vinetii, sangerarile sau ciupercile de gen pecingina. Mameloanele nu ar trebui sa te doara atunci cand alaptezi.

Care sunt cauzele durerilor de sani in timpul alaptarii?

* Pozitionarea bebelusului la san este incorecta. Durerile la nivelul mameloanelor apar atunci cand copilul nu este pozitionat in mod corect la san. Cand copilul suge, barbia si buza inferioara a bebelusului ating areola primele. Apoi, buza superioara a bebelusului trebuie sa cuprinda areola cu totul in gura atunci cand se hraneste. In cazul in care te doare atunci cand copilul suge, ia-l de la san cu blandete si incearca din nou, intr-un final, dupa mai multe incercari ar trebui sa iti simti copilul cum suge lent si profund. De asemenea, mameloanele ar trebui sa aiba aceeasi forma inainte si dupa fiecare hranire.

*Pozitia incorecta a corpului bebelusului in timpul alaptarii. O pozitie de alaptare incorecta va duce la dureri de spate, de sani si altele. De aceea, cea mai indicata pozitie de alaptare este aceasta: tine copilul, astfel incat urechea, umarul si soldul sa se aflr in linie dreapta in timp ce il hranesti. Aceasta pozitie ajuta copilul sa-si pozitioneze capul si gura, astfel incat alaptarea sa fie confortabila, atat pentru el, cat si pentru mama.

* Angorjarea. Atunci cand apare lactatia sau daca astepti prea mult intre mesele bebelusului, poate aparea fenomenul de umplere a sanilor numit si angorjare. Sanii tai vor avea aspect stralucitor, deoarece vor fi mari si frumosi, insa tu ii vei simti grei si durerosi. De asemenea, este posibil ca areolele si mameloanele sa fie atat de umflate incat bebelusul tau nu poate sa-si pozitioneze corect gura si suptul va fi dureros pentru sanii tai sensibili. In primele saptamani, pana cand bebelusul isi formeaza un program de hranire stabil, foloseste tehnica mulsului (manual sau cu o pompa) pentru a detensiona sanii. Hraneste-ti copilul ori de cate ori doreste, la cerere, si ataseaza-l corect la san pentru a ajuta la prevenirea angorjarii si instalarea unei infectii la san.

* Probleme cu limba sau gatul bebelusului. Bebelusul tau trebuie sa deschide gura larg si sa scoata limba pentru a putea sa se hraneasca bine si pentru a elimina efficient laptele matern. Daca el s-a nascut cu o afectiune la limba, (de exemplu aspectul limbii este ca acela al unei cravate) ii va fi greu sa scoata limba si sa prinda mamelonul. Insa, bebelusul poate lua pauze lungi in timpul mesei, deoarece se sufoca, va plange sau va adormi in timpul alaptarii. O alta afectiune care poate ingreuna alaptarea este un copil care s-a nascut cu torticolis (contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului, care limiteaza miscarile de rotatie ale capului). Un copil cu torticolis isi misca cu greu capul si aceasta conditie poate provoca, de asemenea, probleme de alimentare.

*Stresul si expunerea la frig. Expunerea sanilor la frig poate provoca arsuri sau intepaturi la nivelul mameloanelor. Acestea pot capata o culoare pala alb, rosu sau violet. Pentru a reduce durerea poti folosi un tampon sau o carpa calda, umeda, aplicata pe sani. Nu fuma si evita frigul, stresul si cofeina pentru a ajuta la prevenirea acestor simptome. Cofeina poate fi gasita in cafea, bauturi sportive, dar si in alte bauturi si alimente.

* Afectiuni ale pielii si infectii. Mameloanele pot fi rosii si poti simti mancarimi, daca ai dermatita sau psoriazis. O infectie fungica se poate raspandi de la pieptul mamei la gura copilului. Totodata poti simti arsuri sau junghiuri la nivelul sanilor. Blocarea porilor sau conductelor poate duce la o infectie care cauzeaza durerea din mamelon. Daca alaptezi mai rar, din cauza mameloanelor iritate, blocarea canalelor mamare poate duce la o infectie numita mastita. Mastita provoaca simptome asemanatoare gripei.

Cum pot afecta alaptarea durerile de sfarcuri?

Poti sa te simti tensionata si stresata in cazul in care sanii te dor si alaptarea devine dureroasa. Acest sentiment de tensiune poate impiedica laptele sa curga corespunzator prin canalele mamare, reflexul de ejectie al laptelui est einhibat. Daca bebelusul tau suge mai greu pentru a obtine lapte suficient de la san, acest lucru poate face ca durerea sa fie simtita si mai rau de catre mamelon. Nu astepta sa treaca de la sine in cazul in care mameloanele sunt crapate, umflate si dureroase. Sigur te vei confrunta cu dorinta apriga de a opri alaptarea atunci cand ai mameloanele iritate. Medicii sugereaza ca un bebelus sa fie alaptat exclusiv la san pentru cel putin sase luni. Discuta cu medicul tau sau cu o consultant in alaptare daca vrei sa intrerupi alaptarea, te poate ajuta sa treci peste probleme si sa continui sa-ti hranesti copilul la san fara dureri.

Ingrjirea sanilor dupa nastere, in timpul alaptarii

* Pastreaza mameloanele curate si uscate.
*Scoate sanul din gura copilului usor, cu blandete.
In mod normal la maternitate asistentele trebuie sa iti arate cum sa tii copilul corect la san. De asemenea, ar trebui sa stai de vorba cu medicul despre cele mai igienice si sanatoase metode de protejare a mameloanelor si areolelor.
* Hraneste-ti copilul atunci cand ii este foame. Plansul este un semn tarziu de foame al copilului. Un sugar poate fi alaptat de 8-12 ori in fiecare zi. Observa semnele pe care ti le da copilul cand ii este foame pentru a afla cand vrea sa suga. Bebelusii fac zgomote cu gurita, mimeaza suptul, ganguresc sau suspina atunci cand le este foame. Sau cand se apropie ora mesei bebelusul este agitat si isi suge manutele sau degetele. Alapteaza copilul de multe ori, fiindca acest lucru poate ajuta la prevenirea angorjarii sanilor si mameloanele iritate.
*Foloseste o pompa de san corespunzatoare . Mamelonulul umflat si iritat poate cauza durere atunci cand utilizezi o pompa de san nepotrivita. Cele mai bune sunt cele electrice, deoarece mimeaza perfect ritmul si forta de sugere ale bebelusului.

Ce pot face daca am dureri de sfarcuri?

* Incearca si alte modalitati de pozitionare a bebelusului in timpul alaptarii. Informeaza-te despre pozitiile ideale pentru alaptarea bebelusului . Poti gasi moduri de a face alaptarea mai usoara pentru tine, prin sprijinirea si pozitionarea copilul in diverse pozitii.

* Aplica comprese cu apa calda, pliculete de ceai pentru a preveni instalarea unei infectii la nivelul mameloanelor.

* Foloseste un unguent prescris de catre medic, cum ar fi lanolina, poate preveni uscarea mamelonului si formarea de cruste. Intreaba-ti medicul despre unguentele sau pansamentele pe care le poti folosi ca optiuni de tratament pentru mameloane crapate in timpul alaptarii.
* Un analgezic, cum ar fi ibuprofenul, paracetamolul te poate ajuta sa te simti mai bine.

Cand ar trebui sa ma ingrijorez si sa merg la medic?

Este nevoie cat mai rapid sa faci o vizita medicului tau atunci cand:
* Ai febra.
* Simti ca ai un nodul la unul din sani sau la oricare alta parte a corpului.
* Prezinti dureri sau arsuri la ambele mameloane.
* Te dor mameloanele atunci cand alaptezi sau intre mesele bebelusului
. De asemenea mameloanele sunt de culoare rosie, uscate, crapate si prezinta sangerari.
* Unul sau ambii sani sunt rosii, umflati sau tari, durerosi si ii simti calzi sau fierbinti.
* Mamelonul prezinta un lichid galben (puroi) care iese din el.
* Mamelonul sau areola dor la atingere sau atunci cand bebelusul suge si doresti sa opresti alaptarea bebelusului.

Daca descoperi din timp cauza afectiunii sau durerilor de san, implicit cele de mameloane, cu un tratament si o ingrijire corespunzatoare se poate vindeca. Acest lucru te poate ajuta sa alaptezi mai confortabil si perioada de alaptare sa fie mai lunga decat iti imaginai.

Sursa:http://www.qbebe.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu