Cel mai simplu mod de a asezona salatele este sa pui sare, piper, otet
si ulei. Dar in cazul in care te-ai saturat de clasicul amestec ai
nevoie de putina revigorare printre verdeturi. Dressing-urile gustoase
sau sosurile de salata facute acasa sunt cea mai buna optiune. In
comparatie cu cele deja ambalate, pe care le gasesti la magazin, nu au
atatea grasimi, calorii sau sare. In plus, in dressingurile gata
pregatite vei gasi ulei de o mai proasta calitate, arome artificiale,
coloranti si E-uri.
Credem ca te-am convins sa incerci sa le pregatesti in bucataria ta asa ca te ajutam cu 5 retete rapide.
Sos cremos frantuzesc
De la marele Jamie Oliver am ales mai multe retete de dressing-uri care
ne-au placut si ni s-au parut interesante. Pe acesta il gasesti si in
cartea “Sa gatim cu Jamie” si se potriveste perfect cu salate verzi,
andive si radicchio. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
5 linguri otet de vin alb
4 linguri ulei de nuci
115 ml smantana de gatit (28% grasime)
1 lingurita mustar Dijon
sare de mare si piper negru macinat
o mana de frunze de patrunjel proaspat tocat
8 linguri ulei de masline extra virgin
Secretul pregatirii rapide al lui Jamie Oliver este sa amesteci toate
ingredientele intr-un borcan cu capac. Se agita bine borcanul pana cand
toate ingredientele se omogenizeaza. Gusta dressing-ul si mai adauga
sare sau piper daca e nevoie, putin ulei sau otet pentru a echilibra
aromele.
Dressing cu seminte de pin, busuioc si otet balsamic
Tot de la Jamie Oliver am ales si aceasta reteta pentru un dressing
care se potriveste si in salate si peste carnuri. O gasesti si in cartea
“Zile minunate cu bucatarul care se dezbraca…de secrete”. Ai nevoie de
urmatoarele ingredinete:
½ catel de usturoi zdrobit
o mana frunze de busuioc proaspat tocat marunt
o mana seminte de pin prajite tocate marunt
6 linguri ulei masline
3 linguri otet balsamic
sare de mare si piper negru macinat
Amesteca totul bine intr-un bol si mai adauga sare si piper daca e nevoie.
Dressing cu miere si lamaie
Racoritor si dulce in acelasi timp acest dressing poate fi pus in orice
fel de salata. Tot la Jamie Oliver l-am descoperit si ti-l prezentam si
tie. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
6 linguri ulei masline extra virgin
3 linguri zeama lamaie
1 lingura miere
sare si piper negru macinat
Amesteca-le pe toate intr-un bol sau intr-un borcan si toarna dressing-ul peste salata.
Dressing rustic
Se potriveste perfect in salate, ca sos pentru legume la gratar sau
legume fierte, si chiar intins pe paine. Ai nevoie de urmatoarele
ingrediente:
80ml lapte batut
80ml iaurt gras
½ lingurita marar uscat
½ lingurita busuoic uscat
2 linguri patrunjel proaspat tocat
2 linguri ceapa verde tocata
1 catel usturoi pisat
1 lingurita otet
1 lingurita mustar Dijon
1 parf de zahar
sare si piper macinat
Amesteca toate ingredinetele intr-un bol pana cand zaharul se dizolva.
Adauga sare si piper dupa gust si tine-l la frigider pana sa il
folosesti. Daca iti mai ramane poti sa il pastrezi la rece pana la 1-2
saptamani.
Dressing cu branzeturi nobile
E un dressing cu gust bogat si special care se potriveste cu
aripioarele picante, dar si cu salatele de cruditati. Ai nevoie de
urmatoarele ingrediente:
100g maioneza
2 linguri lapte degresat
1 lingura zeama de lamaie
½ lingurita zahar
½ lingurita usturoi pisat
¼ lingurita boabe de mustar zdrobite
60g branza cu mucegai sfaramata
Amesteca toate ingredientele cu exceptia branzei intr-un bol pana cand
se omogenizeaza. Adauga apoi branza sfaramata si amesteca bine. Poate fi
pastrat la frigider timp de cateva zile.
Bine de stiut!
Atunci cand faci dressing-uri trebuie sa tii cont de urmatoarea
proportie: 1 parte acid / 3 parti ulei. Astfel, vei obtine un dressing
echilibrat care sa nu fie nici prea acru, nici prea dulce. Pe langa
aceste ingredinete de baza, lasa-ti imaginatia sa gaseasca gusturile
potrivite in ierburi aromatice, ceapa, usturoi, mirodenii, miere si
mustar.
Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu