Cunoscută şi sub denumirea de „usturoi sălbatic”, leurda este una
dintre verdeţurile specifice primăverii. Dacă iarna a fost blândă, te
poţi bucura de savoarea leurdei încă din februarie, iar sezonul ei se
extinde până în iunie.
Cel mai indicat este să o cumperi din piaţă sau din magazine, dar, dacă
vrei să încerci să o culegi chiar tu, trebuie să ştii să o recunoşi.
Frunzele sale sunt late şi au o culoare verde intens, florile albe sunt
dispuse în inflorescenţă sub formă de umbrelă, iar rădăcina arată precum
usturoiul tânăr. Este foarte important să nu o confunzi cu alte plante
care pot fi otrăvitoare (de exemplu, frunzele de lăcrămioară se aseamănă
foarte bine cu leurda). Ca să fii sigur că ceea ce ai cules este
leurdă, rupe o frunză şi vei simţi mirosul specific usturoiului.
Ca majoritatea plantelor, şi leurda are proprietăţi terapeutice. Aceasta
ajută la scăderea nivelului de colesterol, previne formarea cheagurilor
de sânge, scade presiunea arterială, are proprietăţi antibacteriene şi
antifungice.
Pentru că este o plantă sălbatică şi se înmulţeste rapid pe zone largi,
este folosită şi ca plantă furajeră. Vacile care pasc pe păşuni pline de
leurdă oferă un lapte cu gust de usturoi. În Elveţia, se foloseşte
acest tip de lapte pentru a produce untul cu aromă de usturoi. Se poate
mai natural de atât?
În gastronomie se folosesc de obicei frunzele, dar florile şi bulbul
sunt comestibile, unii ar spune chiar gustoase. Foloseşte leurda în
supe şi salate sau drept plantă aromatică.
Profită de sezon şi încearcă:
Supă cremă de leurdă
Salată de leurdă şi brânză de capră
Tzatziki cu leurdă şi mentă
Plăcintă cu brânză de vaci şi leurdă
Sursa: www.goodfood.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu