În caz că nu ai aflat până acum, Popeye avea dreptate că muşchii puternici se contruiesc şi cu ajutorul spanacului.
Dacă îţi place să faci sport şi - în special - să alergi, consumul de spanac ajută la o mai bună oxigenare a muşchilor şi îţi oferă surplus de energie la nivel celular. Se pare că “de vină” ar fi nitraţii naturali .Poţi cumpăra spanac pe tot parcursul anului, dar cel mai bun este cel proaspăt de primăvară. Alege frunze verzi, ferme, cărora le trosneşte codiţa când o îndoi.
Din punct de vedere nutriţional, spanacul are rol in prevenirea cancerului, are un efect antioxidant, intarzie imbatranirea, impiedica formarea de radicali liberi.Vitaminele A, C, si E, alaturi de acidul folic, magneziu si fibre apara organismul impotriva urmatoarelor forme de cancer: cancer de colon, cancer de plamani sau cancer la san. Spanacul oferă multe beneficii pentru sănătate. Are proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante, îmbunătăţeşte metabolismul, protejează inima şi previne îmbătrânirea prematură a celulelor nervoase.
Reglarea glicemiei – elementul care se considera ca tine la distanta diabetul de tipul II este magneziul. Acidul lipoic din spanac ajuta regenerarea tesuturilor si sa tina in frau glicemia prin vitaminele C si E. Pentru organismele predispuse la diabet o cura de spanac face minuni la inceput de primavara.
Scaderea tensiunii arteriale – o salata de spanac, mancata la pranz poate asigura o seara linistita, fara tensiune.
In natura gasim spanacul sub forma de planta anuala si bianuala cu radacina fusiforma, tulpina dreapta care nu trece de 30 de cm inaltime, frunzele lanceolate, largi la baza si mai inguste catre varf, de lungime intre 2 si 30cm si cu latimea intre 1 si 15 cm. Florile sunt galben-verzui, cu diametrul 3-4 cm. Spanacul este o planta perena comestibila, prezenta mai ales in gradini, uneori si pe terenuri necultivate. Spanacul provine din Orient, erbacee legumicola, si face parte din familia chenopodiaceelor. Preparatele din frunze de spanac contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afectiuni, precum: anemia, acneea, hipertensiunea arteriala, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul actionand ca un produs medicinal.Rolul de activator al secretiilor pancreatice si de agent anticancerigen i se atribuie tot spanacului.
Frunzele spanacului pot fi consumate atât crude, cât şi gătite sub diferite forme. Spanacul tânăr este ideal pentru salatele de primăvară şi cel mai bine se consumă crud. Pentru a profita la maxim de ce are de oferit spanacul, procesele termice indicate sunt opărirea (blanşarea), prăjirea rapidă la wok (stir-fry) sau fiertul la aburi.
Spanacul se completează perfect cu produsele lactate şi cu ouăle, dar se potriveşte şi cu paste, usturoi, conopidă, cartofi.Încearcă-l în garnituri, curry, plăcinte, în supă sau risotto.
Ca să nu te plictiseşti, există multe combinaţii în care poţi încerca spanacul:Ouă Florentine Tartă cu spanac şi Gruyere
Bouillabaise de spanac
Cannelloni cu spanac şi ricotta
Plăcintă florentină
Sursa:www.goodfood.ro; www.unici.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu