In primul rand, fatul se obisnuieste cu vocea mamei sale. Sunetele din locurile in care merge mama trebuie sa treaca de stratul abdominal si de lichidul amniotic, asa ca acestea ajung doar ca zgomote vagi la copil, incepand cu luna a patra de sarcina. Vocea mamei este insa cea pe care o aude cel mai frecvent si de cel mai aproape, prin urmare o va recunoaste de indata atunci cand se va naste. Mai mult decat atat, auzind incontinuu glasul mamicii, copilul se familiarizeaza si cu limba materna. Studiile arata ca plansul copiilor aduce cu tonalitatea si muzicalitatea limbii native inca de la primele scancete, acest lucru ajutandu-l in viitor, cand va rosti primele cuvinte.
Tot in uter, fatul se obisnuieste cu anumite mirosuri si gusturi pe langa sunetele frecvente. In a saptea luna de sarcina, papilele gustative si simtul olfactiv sunt deja destul de bine dezvoltate, astfel incat sa perceapa din lichidul amniotic si gustul mancarurilor cu care mamica se hraneste. Conform unor cercetarii, copiii isi amintesc gusturile alimentelor pe care le-au simtit cand erau in burtica si dezvolta o preferinta pentru acestea atunci cand cresc.
Fatul simte prin tot ceea ce trece mama lui, de la aerul pe care il respira si alimentele pe care le consuma pana la substantele toxice la care este expusa. In plus, micutului ii sunt transmise chiar si starile emotionale. Toate aceste informatii sunt preluate de copil si se imprima asupra perceptiilor viitoare asupra lumii.Fatul isi acomodeaza metabolismul si procesele psihologice, pregatindu-se pentru cand se va naste. In acest fel, copilul invata inca inainte de a veni pe lume despre mediul care il va inconjura, preluand de la mama sa toate informatiile care il pregatesc pentru iesirea la lumina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu