Oricat ai incerca sa-i tii pe micuti departe de nervii si stresul care te incarca zilnic, si ei sunt afectati de dispozitia ta mai putin buna. Cercetatorii sunt de parere ca mediul tensionat si plin de stres poate sa duca la dezvoltarea unor afectiuni ale creierului si ale sistemului imunitar al copiilor, precum si aparitia unor alergii sau a disfunctiilor alimentare. Aparent, stresul este contagios de la parinte la copil, iar micutul va ceda mai usor in urma presiunii si se va manifesta fizic sau psihic.
Empatizarea si legatura materna fac sa se transmita pe o cale nevazuta nervii si starile de anxietate de la mama la copil. Chiar daca adultii spun ca nu este nimic in neregula, cei mici simt stresul, il percep din starea generala si chiar il preiau. Multi parinti nici nu isi dau seama de faptul ca sunt nelinistiti si ca le transmit aceeasi stare micutilor din preajma lor.
In urma unui studiu desfasurat anul trecut, o treime dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 8 si 17 ani au marturisit ca prezinta dureri de cap, dar parintii nu au crezut ca este din cauza stresului. Mai multi micuti au reclamat tulburari de somn din cauza stresului, in timp ce altii simteau o stare inexplicabila de ingrijorare.
Pentru a evita starile de stres care ii afecteaza pe cei mici, parintii trebuie sa invete sa discute cu copiii lor si sa le asculte gandurile si sentimentele. Astfel, vei afla ce il ingrijoreaza pe cel mic si il vei ajuta sa analizeze starea sa in raport cu gandurile care il nelinistesc. Vei putea sa il indepartezi de starea de stres si sa-i deschizi o alta perspectiva asupra lucrurilor.
Nu in ultimul rand, si adultii trebuie sa reduca nivelul propriu de stres, astfel incat sa nu mai ajunga pana la copii. Metode de relaxare si petrecerea timpului liber in compania micutilor va vor ajuta sa treceti impreuna peste perioadele stresantSursa:www.mami.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu