Fructele sint aduse din tarile de origine in containere speciale. Pentru a fi protejate de alterare, pe parcursul transportului si in depozite, coaja lor este tratata cu substante chimice care, teoretic si in mod normal, nu afecteaza pulpa fructelor. Substantele nu au miros usor de sesizat si sint greu de detectat. Conform Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, ele nu prezinta nici un pericol, daca nu sint inghitite. Cu alte cuvinte, daca nu consumam si coaja fructelor.
In Romania insa, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prajiturilor, coaja rasa de portocale sau de lamai, conservata cu zahar. In acest fel, substantele cu care au fost tratate fructele ajung direct in preparatele noastre, care devin astfel un pericol, in special pentru cei mici, dar si pentru adulti. Putem fi afectati prin aparitia unor intoxicatii sau alergii.
Sfat: Atentie la prajituri! Nu mai folositi coaja rasa!
Iata substantele folosite pentru conservarea citricelor si efectele produse ele:
* E 230 Difenilfenol - Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini dupa decojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, daca este ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg / kg corp.
* E 231 Ortofenilfenol - conservant de suprafata. Poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa prin lege este de 0,2 mg / kg corp.
* E 233 Tiabendazol - fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg / kg corp.
Informatile de mai sus au fost publicate de un grup de cercetatori de la Universitatea din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, din Galati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu