Importanta acidului folic

Acidul folic ajuta organismul la formarea celulelor noi, in special a globulelor rosii. Este esential pentru metabolizarea hemocisteinei si, de asemenea, ajuta la mentinerea cantitatii normale a aminoacizilor. Daca ai un copilas mofturos e bine sa stii ca acidul folic ii creste pofta de mancare. Mai ales in cazurile in care avem nevoie de stimularea formarii acizilor gastrici. Intre beneficiile acidului folic este si prevenirea cancerului.

De retinut! Folatul este o vitamina naturala ce se gaseste in legume verde inchis, in citrice, in ficat si, in cantitate mai mica, in alte alimente. Acidul folic este forma industriala, iar absorbtia lui este mai usoara si mai rapida.

Cand folatul lipseste din organism

Semnele si simptomele de deficienta de acid folic la copii pot sa fie subtile: de la scaderea de crestere pana la glosita (inflamatia limbii), ulceratia gurii, diaree, dureri de burta si chiar simptome de anemie (clinic nu difera de alte forme de anemie).

In mod normal, lipsa de acid folic la un copil cu alimentatie echilibrata apare rar. Astfel, se gaseste in multe legume, fructe, cereale si grau. Exceptie fac copiii care sufera de sindroame de malabsorbtie, boli hepatice, unele boli renale cronice sau care sunt sub un anume tratament.

Copiii care beau excesiv lapte de crapa sunt predispusi la deficienta de folat, deoarece laptele de capra contine o cantitate mica din acest element.

Surse de folat si acid folic

Acidul folic se gaseste in legume verzi (spanac, gulii verzi) si in frcute (citrice ori suc de citrice), in fasole si mazare uscata, ca surse naturale; dar si in paine, cereale, faina, malai, paste, orez fortificat.

Cantitatea de acid folic recomandata pentru copii:

  • 0-6 luni=65 micrograme/zi
  • 7-12 luni=80 micrograme/zi
  • 1-3 ani=150 micrograme/zi
  • 4-8 ani=200 micrograme/zi
  • 9-12 ani=300 micrograme/zi
  • 14-18 ani=400 micrograme/zi
Sursa: www.mami.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu