Festivalul "Stan Ioan Patras" 15-17 august Sapanta

Festivalul demarat la Sapanta de catre Peter Hurley, prin Asociatia Interculturala de Traditii continua si in acest an. Editia din 2013 va purta numele unui erou local „Stan Ioan Patras” – creatorul Cimitirului vesel de la Sapanta. Festivalul se va desfasura in perioada 15-17 august, sub auspiciile Primariei din Sapanta, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Turism.

Sapte tineri muzicieni din sapte tari se intalnesc pentru prima data in Romania si petrec impreuna sapte zile in Maramures. Muzicienii invitati la prima editie a Roots Revival Romania, din Turcia, Iran, Moldova, Armenia, Romania, Irlanda, Liban colinda satele maramuresene in cautarea traditiilor si a ritualurilor care inspira muzica traditionala.

Exploreaza viata la tara, participa la sarbatori, intalnesc muzicieni si mesteri populari, urmaresc munca localnicilor, le afla obiceiurile. In acest timp, transpun experientele lor in muzica, improvizand impreuna.

Din aceasta calatorie se naste un concert experimental, prezentat in premiera la Sapanta, pe 16 august, si apoi la Bucuresti, pe 19 august. Muzica lor reflecta atat puternica influenta exercitata de Maramures, o zona cu traditii inca vii, cat si forta si magia improvizatiei, considerata cea mai directa si autentica expresie a unui artist, a culturii pe care o reprezinta.

„Prin acest experiment vrem sa aratam respectul si demnitatea pe care muzica taraneasca, si implicit civilizatia voastra rurala, le merita. Civilizatia taraneasca din Romania este o comoara pentru noi toti si trebuie pretuita ca atare. In zilele petrecute in Maramures, acest grup de muzicieni cauta viata autentica taraneasca, din care izvoraste muzica autentica, nu muzica populara deformata si transformata in kitsch, prezentata de cei care promoveaza falsul si care, in acest fel, nu fac decat un deserviciu imens spiritului romanesc. Vrem sa demonstram ca traditiile voastre vii pot fi o sursa de inspiratie foarte puternica pentru un grup de tineri muzicieni respectati”, a spus Peter Hurley, presedintele Asociatiei Interculturale de Traditii.

Prima intalnire a muzicienilor cu publicul din Romania va avea loc la Sapanta, in data de 16 august 2013, la ora 21:00, in cadrul festivalului "Stan Ioan Patras" organizat de Primaria Sapanta, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Turism.

Concertul muzicienilor participanti la Roots Revival Romania va avea loc si la Bucuresti, in data de 19 august 2013, la ora 20:00, la Sala Radio – Studioul Mihail Jora.

Conceptul Roots Revival Romania porneste de la improvizatiile muzicienilor participanti la editiile anterioare ale festivalului intercultural de traditii maramuresene „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, proiect derulat la Sapanta din 2010, de Asociatia Interculturala de Traditii. 



Sursa:www.emm.ro 

Programul complet il puteti gasi aici:  http://www.etransilvania.ro/maramures-drumul-lung-spre-cimitirul-vesel-2013-festival-intercultural-de-traditie-maramureseana/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu