Primul ajutor in cazul unor mici accidente la copii mici

5 accidente la copii: grad de periculozitate si solutii

A mancat hrana catelului
Grad de periculozitate: Scazut, spre moderat. Poate fi vorba de mancarea pestelui sau a pisicii, ori de grauntele papagalului, problema este, in general, aceeasi.
Ce faci: Urmareste cu atentie starile prin care trece. Daca incepe sa vomite, sa faca scaune moi sau sa il doara tare burtica, cheama ambulanta sau mergi la Urgenta. Au existat cazuri in care oamenii s-au infectat cu salmonella dupa ce au gustat din mancarea cainelui.

A inghitit un obiect
Grad de periculozitate: Scazut, daca este vorba de un banut. Posibil ridicat pentru un obiect de dimensiuni mai mari.
Ce faci: Daca respira greu, se ineaca sau nu poate vorbi, nu este un motiv serios de panica.
Incearca metoda Heimlich pentru a scoate obiectul inghitit. In cazul in care caile respiratorii sunt complet blocate, trebuie sa suni imediat dupa ambulanta. In 95% din cazuri, obiectul inghitit aluneca mai departe in stomac si este eliminat odata cu scaunul, intr-o saptamana sau doua. Daca s-a infipt in esofag, medicul de la Urgenta ii va face copilului o radiografie, pentru a afla pozitia exacta a obiectului si a incerca sa il scoata.

I-a intrat un obiect in ochi
Grad de periculozitate: Mediu spre ridicat. Ii poate afecta copilului vederea iremediabil.
Ce faci: Daca este o geana, freci usor o pleoapa de alta, pana iese. Poti folosi ser fiziologic sau spala ochiul cu apa calduta. Daca este vorba de o aschie sau de alt obiect ascutit, trebuie sa mergi la cel mai apropiat spital. Ochiul este unul dintre cele mai sensibile parti din organism si orice miscare violenta poate agrava situatia.

Si-a introdus o bobita in nas
Grad de periculozitate: Fie ca este vorba de o boaba de porumb sau una de plastic, riscul e scazut spre moderat.Trebuie luate masuri, altfel poate aparea o infectie locala.
Ce faci: Daca atarna din nara, apuca obiectul cu ajutorul unei pensete si scoate-l afara cu miscari delicate. Daca nu poti ajunge la el, roaga-l sa-si sufle nasul. In cazul in care nu coopereaza, este mai bine sa mergeti la un doctor, care poate folosi o penseta speciala sau poate scoate bobita prin aspirare.

Si-a introdus o aluna in ureche
Grad de periculozitate: Scazut spre mediu. Urechea este un loc sensibil si presiunea exercitata de corpul strain asupra timpanului se poate lasa cu ceva durere.
Ce faci: Nu incerca sa “pescuiesti” obiectul daca nu-l poti scoate usor. Astfel il poti indesa si mai tare in ureche. Mergi la doctor cu micutul – acesta va folosi instrumente special destinate pentru astfel de cazuri. Sa nu te mire daca afli ca doctorul a gasit si alte obiecte depozitate in urechile copilului: unii dintre ei sunt strangatori de mici. In acest caz, specialistul l-ar putea anestezia, pentru ca puiul tau sa nu simta durerea.
 
Sursa:  http://www.mami.ro;   Foto:http://www.gogescu.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu