Alimentatie pentru dinti sanatosi.

Dincolo de o igiena corespunzatoare, dantura micutilor poate fi intretinuta inca de la varste fragede si cu o alimentatie corecta.

Unele alimente dauneaza danturii, fie ca e vorba de cea permanenta sau de dintii de lapte si micutilor. De aceea, trebuie sa avem grija ce le dam sa manance pentru a evita hrana care le ataca smaltul, gingiile sau le cauzeaza carii.

Ce este bine sa NU manance?

Cariile sunt favorizate de mediul bucal, atunci cand bacteriile din placa formata la suprafata dintilor incepe sa atace dantura. Dulciurile sunt primele care ne vin in minte cand vine vorba de formarea cariilor, dar nu sunt singurele. Si sucul de fructe sau fructele uscate contin suficient de mult zahar incat sa favorizeze atacul bacteriilor. Fructele proaspete nu contin insa atat de mult zahar si nici nu raman depuse pe dinti, ceea ce le scoate de lista neagra.

Apa sau bauturile, chiar si acidulate, dar fara zahar, pot ajuta la curatarea bacteriilor de pe dinti si vor impiedica aparitia cariilor.

Painea, orezul sau pastele favorizeaza la randul lor formarea acidului, din cauza amidonului si al continutului de faina.

Cel mai bine este sa eviti sa-i dai copilului orice contine zahar, fie ca e vorba de dulciuri sau de sucuri cu un continut bogat de indulcitor. De asemenea, este recomandat sa existe o pauza de 2-3 ore intre mese, pentru ca nivelul acidului din gura sa revina la normal.

Ce este bine sa manance?

Fluorul ajuta cel mai bine la intarirea smaltului dintilor, de aceea este recomandat sa se consume alimente bogate in fluor, precum apa, ceaiul sau pestele. Este important ca micutii sa aiba inca de la varste fragede o alimentatie bogata in fluor, pentru a evita aparitia cariilor atunci cand vor creste.

La fel ca si oasele, dintii sunt formatii din calciu, motiv pentru care trebuie intretinuti tot cu hrana bogata in calciu. Pentru asta, nu ezitati sa le dati copiilor a caror dantura este in formare lapte, branza, migdale, lapte de soia sau legume cu multe frunze (varza, salata verde).

Pentru o absorbtie eficienta a calciului, organismul are nevoie si de magneziu si vitamina D. Magneziul se regaseste in cereale, nuci si legume, in timp ce vitamina D poate fi cu usurinta preluata de la lumina soarelui sau din alimente precum lapte, margarina sau peste.

Dincolo de aceste sfaturi legate de alimentatia corespunzatoare pentru ingrijirea danturii, nu uitati sa ii invatati pe copii regulile unei igiene corecte inca de mici. Spalatul dintilor de cel putin doua ori pe zi sau folosirea atei dentare sunt cruciale pentru sanatatea cavitatii bucale, asa cum este si o vizita periodica la medicul stomatolog.


Sursa:www.mami.ro



Un comentariu: