Uleiul de rapita

Este făcut din seminţe de rapiţă (culturile acelea cu flori galbene, pe care le vezi în zonele de câmpie), căreia i se spune „canola” în Canada, SUA şi Australia. Ca aromă, tinde să fie mai „light” şi mai subtil decât uleiul de măsline, deşi varietăţile presate la rece au un gust mai pronunţat.

E un ulei bun de zi cu zi. Foloseşte-l în dressingul pentru salată sau prăjeşte în el ceapă, pentru că se arde la o temperatură mai ridicată decât uleiul de măsline. În plus, are şi mai multe grăsimi mono nesaturate decât uleiul de măsline, deci faci o alegere sănătoasă când îl cumperi.

Uleiul de rapita adaugat in salate ar putea sa scada nivelul colesterolului si al grasimii din sange cu 29% in doar cinci luni, in special in cazul persoanelor care au astfel de probleme inca de la nastere.

Hipercolesterolemia (cresterea peste limita admisa a colesterolului in sange) afecteaza in jur de 40% dintre adultii din Romania. De cele mai multe ori boala nu prezinta simptome si este trecuta cu vederea, motiv pentru care poate evolua subtil catre afectiuni cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, boli coronariene.

In forma sa ereditara, poate afecta chiar si copiii si adolescentii. In cazul lor, excesul de colesterol este transmis genetic si, din pacate, acesta apare in asociere cu alte boli.

Cercetatorii austrici au descoperit insa ca uleiul de rapita scade nivelul colesterolului rau si al trigliceridelor cu pana la 29%, in circa cinci luni. Acesta contine jumatate dintre grasimile saturate pe care le contine in mod normal uleiul, cum ar fi cel de masline. De asemenea, este bogat in grasimi nesaturate care reduc nivelul colesterolului.

Testele realizate in Austria pe copii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, hraniti timp de cinci luni cu alimente sarace in grasimi si colesterol si o cantitate zilnica de 15 - 22 grame de ulei de rapita, confirma concluziile cercetatorilor.

Sursa: http://www.csid.ro; http://www.goodfood.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu