La cumparaturi

Avand in vedere ca a venit vara (desi daca ne uitam pe geam nu putem spune acest lucru) iar excursiile in aer liber sunt o necesitate pentru a ne incarca bateriile si a scapa de stresul cotidian, trebuie sa avem in vedere si necesitatea de a avea un echipament adecvat.
Atunci cand pleci in calatorie este foarte important sa te echipezi corespunzator, deoarece reusita calatoriei tine foarte mult de acest aspect. Daca mergi intr-un circuit in marile orase ale lumii, hainele nu vor fi o problema, pentru ca ai de unde cumpara, dar daca pleci pe munte si nu ti-ai luat ce-ti trebuie iti vei dori sa fi stat acasa.





Asadar, imbracamintea ideala pentru o drumetie pe munte trebuie sa fie cat mai usoara, rezistenta, lejera si comoda. Sunt preferabile hainele care se usuca rapid, in special cele din fibre sintetice. Ideale sunt hainele cu doua fete transformabile (pantaloni care se fac scurti, trei sferturi sau lungi sau bluze cu maneci detasabile) pentru a nu te opri din drum sa te schimbi. Imbracamintea trebuie aleasa - in primul rand - dupa sezon.

Pentru perioada calduroasa, rucsacul de plecat la munte trebuie sa contina o pereche de pantaloni rezistenti, o pereche de pantaloni usori (daca mai sunt si transformabili e perfect, daca nu este nevoie si de unii scurti imbracaminte potrivita pentru perioada calduroasa), tricouri din bumbac (care absorb transpiratia, sunt racoroase si permit o buna aerisire a corpului), o bluza calduroasa din polar, o geaca impermeabila si rezistenta la vant, o caciula si/sau o sapca (sa nu faci insolatie), lenjerie de corp si ciorapi, plus o pereche de bocanci comozi si rezistenti.

Iarna, la toate acestea se mai adauga niste suprapantaloni (pantaloni impermeabili, care se pot purta peste o alta pereche de pantaloni), o geaca cu siret jos (siretul tine zapada departe de piele), parazapezi, manusi si caciula.

Sfaturi:
- niciodata sa nu luati in traseu bocanci noi, pe care sa nu-i fi purtat in prealabil, pentru ca ai putea avea surprize (bataturi si basici). Acestia se 'testeaza' cateva zile prin oras...
- este de preferat ca in bocanci sa porti doua perechi de sosete - un subtire din bumbac si una mai groasa, eventual de lana - pentru a nu face basici de la foarte mult mers (sosete se vor freca intre ele)
- este bine ca pe munte sa-ti iei si o pereche de ochelari de soare (atunci cand este soare, evident), pentru ca iluminarea puternica sa nu vatameze ochii.

In functie de orasul in care locuim, oferta de echipamente de munte, este mai mult sau mai putin bogata. Internetul ne ofere si el o serie de magazine on-line unde oferta este foarte mare, important este sa stim exact ce dorim sa facem. Inainte de a porni la cumparaturi trebuie sa ne facem un plan sa hotarim traseul, numarul de zile pe care dorim sa le petrecem pe munte si gradul de dificultate al traseului, daca stam la cabana sau la cort.
Dupa ce ati stabilit aceste detalii puteti sa dati drumul cumparaturilor. Va sugerez internetul datorita faptului ca are o oferta variata si bogata, insa exista inconvenientul ca nu puteti vedea si proba echipamentele.
Asa cum am mai spus in functie de orasul in care stati veti gasi unu sau mai multe magazine in care puteti intra si gasi articole necesare unei excursi la munte.

Daca sunteti din Baia Mare aveti la dispozitie doua magazine(Maramont si Alaska Outdoor Shop).
Alaska Outdoor Shop este un magazin foarte bine aprovizionat unde gasiti marci de notorietate (Mountain Hardwear, Hannah, Buff, Petzl, MRS, Merrell, Teva, etc) si pe care il veti putea gasi si online. Pina una alta insa, il gasiti la adresa : str.Culturii, Baia Mare, jud. Maramures

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu