Linte


Am tot auzit de linte, ca e buna, sanatoasa si recomandata de catre nutritionisti. M-am documentat putin despre cum se gateste si de ce e atit de sanatoasa, si am aflat despre linte ca e un aliment bogat in proteine si minerale si sarac in grasimi, iar in functie de marime si culoare se pot distinge 3 tipuri: lintea cu bob mare si invelis verde deschis, lintea cu bob mic de culoare inchisa maro sau aproape neagra si lintea cu bob mic portocalie sau rosie.

Continut

Bogata in proteine – un alt excelent substitut pentru carne (100g linte gatita contin aceeasi cantitate de proteine ca 134 g de carne de vita); singura proteina pe care o gazduieste in cantitate mica este metionina dar in combinatie cu cereale, nuci sau alte semninte continutul sau proteic devine complet
Prezinta carbohidrati cu indice glicemic scazut, calciu, fosfor, fier, acid folic si vitamina B si C.

Bogata in fibre solubile si insolubile

Indicatii

Aliment nutritiv important in situatii care necesita consum energetic crescut sau in stari de convalescenta, benefica in anemia feripriva. Fibrele solubile scad nivelul de glucoza si colesterol din sange, iar fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei. Prin continutul de antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima ca multe alte vegetale

Cum se consuma:

Poate fi pastrata timp nelimitat, in timp chiar se imbunatateste calitatea sa. Atentie insa trebuie conservata in recipiente ermetic inchise pentru a nu fi atacata de gargarite. Cu timpul coaja se inchide la culoare mai ales daca este tinuta la lumina. Trebuie bine aleasa si spalata inainte de a fi pusa la fiert; se indeparteaza boabele plutitoare; se poate lasa la inmuiat peste noapte in apa in cantitate de 3 ori mai mare. O cana de linte se extinde la 2 cani sau 2 cani si jumatate dupa fierbere. Timpul de fierbere difera in functie de soi, de regula lintea neinmuiata in prealabil trebuie fiarta aproximativ 30 minute dupa primul clocot. Pentru a elimina efectul flatulentei se tine la inmuiat 8 ore, se arunca apa in care a stat si se spala bine inainte de a fi pusa la fiert in apa curata.

Consumati cu moderatie lintea, nu mancati in fiecare zi preparate pe baza de linte pentru a nu solicita prea mult sistemul digestiv. Daca veti consuma lintea cu alimente bogate in vitamina C precum rosiile, ardeii, broccoli, fierul se va absoarbe mult mai usor. Lintea incolteste in 2 zile si isi creste proprietatile nutritive putand fi consumata ca un ingredient in salate.


Mod de folosire:

- salata: linte + ulei de masline + otet (lamaie) + arome

- supe

- mancare de linte

la sectiunea idei sfaturi pentru bucatarie am postat citeva retete in care este folosita lintea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu