Idei de aperitive


Fii pregătit chiar şi în timpul săptămânii pentru vizite neaşteptate. Noi îţi propunem câteva reţete uşoare care se pot face din timp.

1.Terine vegetariene
Se tapetează forme mici cu folie de plastic. Se pune un strat de ardei copţi pe fundul fiecărei forme, urmat de o felie de brânză de capră şi o felie de vânătă coaptă. Se repetă până când formele se umplu, apoi se pun la rece până se servesc. Se răstoarnă formele şi se servesc cu pesto proaspăt şi cu felii de baghetă prăjite.

2.Platouri cu mezeluri
Se aşază şuncă Serrano sau Bayonne şi o felie sau o lingură de pateu pe mai multe farfurii. Se acoperă până când sunt servite. Se servesc împreună cu boluri mici cu castraveciori muraţi, muştar Dijon, ceapă verde murată şi pâine caldă crocantă.

3.Salată de năut şi cârnaţi chorizo cu pittas
Se prăjesc 100g de cârnaţi chorizo proaspeţi, tocaţi, apoi se adaugă un strop de oţet sherry şi se lasă la răcit. Se adaugă o lingură de ulei de măsline. Se amestecă 1 conservă de năut scurs, 2 roşii lunguieţe tocate şi 1 legătură mare de pătrunjel tocat. Se taie pittas în formă de triunghi, se stropesc cu ulei de măsline, apoi se coc până devin crocante. Salata se serveşte la temperatura camerei, împreună cu pittas.

4.Carpaccio cu cremă de parmezan
Se pune o bucată de 300g de muşchi de vită în congelator timp de jumătate de oră pentru a fi mai uşor de feliat. Se amestecă 200ml de smântână pentru gătit cu 1 linguriţă de hrean, 2 linguriţe de oţet din vin alb şi 3 linguri de parmezan ras. Se asezonează bine cu piper. Se taie carnea în felii subţiri (dacă sunt prea groase, se înveleşte fiecare felie în folie de plastic şi se bate) şi se aranjează pe un platou mare, care apoi se înveleşte strâns cu folie de plastic şi se lasă la rece. Pentru a servi, se presară frunze de rucola, se stropeşte cu dressingul şi se rade pe deasupra extra parmezan.

5.Pateu de ciuperci şi castane
Se prăjesc 4 şalote tocate mărunt şi 2 căţei de usturoi în 75g de unt până se înmoaie, apoi se adaugă 300g de ciuperci şi se gătesc timp de 10 minute, până când cea mai mare parte a lichidului se evaporă. Se adaugă 1 mână mare de castane şi nişte tarhon tocat, apoi se prăjeşte totul timp de 3 minute. Se toarnă amestecul într-un blender, împreună cu 2 linguri de brânză moale, şi se pasează până se obţine un pateu nu foarte fin. Se pune în forme şi se lasă la rece până la servire. Se serveşte la temperatura camerei, cu pâine crocantă.

6.Tartine cu ceapă şi brânză Gruyere
Se taie 4 cercuri dintr-un aluat de foitaj şi se crestează o bordură de 1cm. Se înţeapă foitajul în interiorul liniei pentru a nu se umfla prea mult. Se unge cu ou şi se pune la cuptor timp de 15 minute la 180° C/gaz 6. Se amestecă 3 linguri de chutney de ceapă caramelizată cu 1 ou bătut şi 100g de brânză Gruyère rasă. Amestecul se împarte în formele de tartă şi se dă la cuptor încă 10-15 minute, până când tartele devin crocante. Se servesc cu salată asezonată.

7.Fructe de mare cu verdeţuri şi usturoi gratinate
Se pun câte 3 creveţi mari cruzi, curăţaţi şi despicaţi, şi 2 scoici Saint Jacques în patru vase mici (ramekins) de gratinat. Se amestecă 125g de unt moale cu 1 căţel de usturoi pisat, 1 vârf de linguriţă de fulgi de ardei iute, ½ de legătură de pătrunjel tocat, coaja rasă de la 1 lămâie şi 1 mână de pesmet făcut în casă; se asezonează bine. Se pun bucăţi de unt pe deasupra şi se dau la frigider. Pentru a servi, se încălzeşte cuptorul la 200° C/gaz 7. Se pun vasele la cuptor pe raftul cel mai de sus timp de 5-7 minute, până când creveţii devin roz, iar pesmetul s-a rumenit.

8.Cocteiluri Bloody Mary cu creveţi
Se amestecă 500ml suc de roşii, ¼ de linguriţă de sare cu ţelină1 linguriţă de hrean, 4 linguri de votcă, zeama de la 1 lime şi câte 1 strop bun de Tabasco şi sos Worcestershire. Se amestecă 400g de creveţi uriaşi curăţaţi, prăjiţi. Se pune totul la rece până când se serveşte în patru pahare de martini, cu topping de avocado tăiat cubuleţe.

9.Bruschette cu pere şi brânză cu mucegai
Se decojesc, se curăţă de sâmburi şi se taie în felii subţiri 2 pere coapte. Se bat 1 lingură de oţet din vin cu 2 linguri de ulei de măsline şi 1 linguriţă de zahăr fin. Se amestecă cu perele şi se pun la rece. Se taie 1 baghetă în felii subţiri, pe diagonală, care apoi se stropesc cu ulei de măsline şi se pun la cuptor până când devin crocante. Pentru a servi, se pun felii de brânză dolcelatte şi de pere peste feliile de baghetă şi se presară pe deasupra fire de hasmaţuchi sau pătrunjel.

10.Pateu de somon afumat
Se mărunţesc fileuri de somon afumat picant într-un vas, îndepărtând pielea şi oasele. Se adaugă câteva linguri de brânză moale, puţin hrean, nişte mărar tocat, se asezonează, apoi se zdrobesc împreună. Se pune amestecul cu lingura în căni mici şi se răceşte. Se serveşte cu mix de salată, felii de castravete şi cu pâine prăjită.
 
Sursa:www.goodfood.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu