Obiceiuri daunatoare pentru copiilor nostri

In timpul procesului de maturizare, copiii isi aleg drept modele proprii parinti. De aceea, iti aratam cateva obiceiuri pe care este bine sa le eviti pentru a nu dauna comportamentului copiilor.

1. Critica
Copiii, in special fetele, pot fi influentati de ceea ce fac sau spun mamele lor. Incearca sa nu te critici foarte des, mai ales in fata copiilor. Stima de sine este foarte importanta si astfel le transmiti si micutilor mai multa incredere.

2. Alimentatia pentru stari emotionale
A manca atunci cand esti trista sau dezamagita este un obicei nesanatos si le transmiti si copiilor acest lucru. Ei fiind cei mai buni imitatori ai comportamentului tau, vor proceda la fel. Ia copilul cu tine atunci cand mergi in vizita la prieteni sau la plimbare si il vei face sa prinda din obiceiurile sanatoase.

3. Abuzul de tehnologie
Trebuie sa stabilesti cateva reguli privind metodele moderne de socializare (telefon, internet) si sa le respectati cu totii. Daca tu vei vorbi la telefon in timp ce mananci sau esti la plimbare, copiii tai vor proceda la fel. Mai mult, cina in familie si nu luata in graba are un risc mai mic de obezitate in randul celor mici.

4. Alcool excesiv
Cu toate ca sunt momente in care viata te pune la incercare, nu este un motiv sa te calmezi consumand bautura in exces, in special in fata copiilor. Acelasi lucru este valabil si in cazul cafelei si a tutunului. Alege alte modalitati antistres care iti consuma energia: sport, meditatie sau un hobby, avand grija ca intreaga familie sa fie implicata.

5. Competitie exagerata
In primul rand, nu trebuie sa iti motivezi copilul subliniind cat de talentati si atletici sunt prietenii sau vecinii lui. In acest mod, il vei face sa se simta frustrat si isi va pierde increderea in el. Incearca sa il motivezi intr-un mod pozitiv si sa ii gasesti o activitate sau un sport care ii place. Discuta cu el despre asta, pentru a se simti implicat.

6. Cearta
Nu trebuie sa te certi sau sa discuti aprins cu partenerul tau in fata copiilor. Ei se vor simti vinovati pentru greselile voastre si se vor interioriza. Aceasta situatie este valabila si in cazul in care va certati copilul in fata prietenilor sau a persoanelor straine. Mai mult, stresul la copii are un efect negativ, crescand riscul de obezitate.

7. Barfa
Evita sa critici alte persoane pentru modul cum arata sau se comporta. Este de multe ori inevitabil, dar aminteste-ti, de fiecare data, ca trebuie sa fii un exemplu pentru copilul tau si sansele ca el sa inceapa sa barfeasca sunt mari.

8. Stapanirea de sine
Daca te simti intr-o stare negativa in preajma copiilor, nu ignora acest lucru. Asigura-te ca cel mic nu va observa comportamentul. Studiile au aratat ca atunci cand membrii unei familii se sprijina reciproc, ei sunt mult mai susceptibili la problemele pe care le intampina. Incearca si tu acest lucru.


Sursa:www.parinti.com; foto:http://chrisc.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu