Beneficiile dovleacului

Anul acesta , sau mai bine spus toamna aceasta mi-am propus sa descopar cit mai multe despre dovleac (ludau cum se mai spune pe la noi).A intrat pe internet si am gasit o gramada de informatii delage de dovleac. Are multe vitamine si se pot face multe preparate gusotase din el. Iata mai jos citeva informatii interesante pe care le-am gasit, iar in sectiunea de Idei de bucatarie voi posta si unele retete care mie mi s-au parut interesante.Chiar daca la noi aceasta leguma nu este foarte folosita in bucatarie (poate pe la tara se mai foloseste), nu inseamna ca nu exista o sumedenie de intrebuintari ale acesteia.

Dovleacul abundă în nutrienţi şi îl găseşti peste tot în acest sezon. Pe lângă varianta preparată la cuptor sau în plăcintă, dovleacul poate să dea savoare multor altor reţete. Descoperă-i beneficiile şi idei noi de reteţe! Printre nutrienţii pe care-i găsim în dovleac se numără: vitamina A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, calciu, potasiu, seleniu, fiert, mangan şi fibre.

Beneficiile consumului de dovleac

1. Previne apariţia cancerului la plămâni, sâni şi prostată, acest efect protector fiind oferit de betacarotenul care se găseşte din plin în dovleac
2. Protejează ochii de boli grave, datorită conţinutul bogat în luteina şi zeaxantină.
3. Beta-criptoxantina, un carotenoid care se găseşte în dovleac are rolul de a proteja articulaţiile. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, persoanele care au consumat cu regularitate dovleac prezentau un risc redus de a suferi de poliartrită.
4. Protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar, datorită bogăţiei în vitamina C.
5. Este util în diete, deoarece oferă senzaţia de saţietate, fără să aducă un surplus de calorii. O jumătate de cană cu piure de dovleac conţine 5 grame de fibre şi 40 de calorii.
6. Are grijă de sănătatea inimii, deoarece este bogat în potasiu. Menţine un nivel normal al tensiunii arteriale şi reduce riscul de a suferi un infarct.
7. Aduce un aport însemnat de calciu, esenţial pentru sănătatea oaselor.
8. Previne apariţia ridurilor şi redă strălucirea tenului.


Reţete noi cu dovleac recomandate de celebrul Dr. Oz


  • foloseşte dovleac răzuit în reţeta de mămăligă pentru a-i îmbogăţi gustul. Căleşte dovleacul răzuit cu ceapă, adaugă apă şi lasă la înăbuşit 15 minute. Amestecă-le în blender şi toarnă această pastă în timp ce faci mămăliga, condimentând cu sare, piper şi cimbru.
  • prepară un piure cremos numai din dovleac fiert şi condimentat, sau în combinaţie cu cartofii şi puţin unt. Vezi aici o reţetă
  • o altă variantă pentru a folosi dovleacul este de a face o supă-cremă. Vezi aici reţeta!  
  • piure de dovleac copt cu diverse condimente amestecat cu pastă de năut (humus). Vezi aici reţeta!
  • poţi să foloseşti dovleac copt sau fiert în diverse combinaţii de smoothie cu banane, lapte de soia, scorţişoară şi nucşoară.
  • se coace la cuptor cu scorţişoară şi nucşoară. Vezi aici reţeta! 
  • prepară un cheesecake delicios cu dovleac copt. Vezi aici reţeta!
  • pentru a face clătite cu dovleac amestecă piure de dovleac în aluatul pentru clătite. Vezi aici reţeta!
  • pentru a face brioşe cu dovleac copt amestecă piureul în aluatul pentru brioşe.
  • pentru a face prăjitura negresa cu dovleac poţi să amesteci puţin piure de dovleac copt în compoziţia de negrese. 
Sursa: http://www.eva.ro, foto:http://www.southbrookpumpkinpatch.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu