Cite ceva despre catina

Cătina conţine o diversitate de nutrienţi care au grijă de sănătatea, dar şi de frumuseţea ta. În plus, dacă vrei să scapi de câteva kilograme, celebrul Dr. Oz îţi recomandă să consumi cătina.

Cătina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un conţinut de 10 ori mai mare decât portocalele. De asemenea, conţine o cantitate de trei ori mai mare de vitamina E decât germenii de grâu, de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii şi de 4 ori mai multe enzime care protejează corpul de radicalii liberi, în comparaţie cu ginsengul.

Pe lângă efectele benefice pe care le are asupra sănătăţii, cătina este recunoscută pentru proprietăţile ei antirid, dar şi pentru capacitatea ei de a împiedica acumularea kilogramelor în plus. Cătina crudă poate să fie folosită ca atare sau în diverse combinaţii de smoothie, dar mai există uleiul de cătină, presat la rece, care încetineşte îmbătrânirea pielii sau capsulele gelatinoase care te scapă de constipaţie.

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale cătinei

1. Ajută la slăbit
Dr. Oz preciza în emisiunea sa "The Dr. Oz Show" că acest fruct, cătina, este printre puţinele surse naturale de acizi graşi omega-7, care te ajută să rămâi slabă. Potrivit unui studiu realizat pe cobai şoareci, se pare că în urma unui regim alimentar identic, unul dintre cobai s-a îngrăşat foarte mult, în vreme ce celălalt care lua zilnic ulei de cătină a rămas la o greutate constantă şi nu a prezentat niciun risc de a dezvolta diabet şi boli de inimă.

2. Încetineşte îmbătrânirea pielii
Pe lângă vitamina C, cătina are vitaminele E şi A pentru a face din cătină şi uleiul extras din ea, cea mai bună soluţie naturală pentru regenerarea pielii. Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid. Aplică pe riduri uleiu de cătină presat la rece.

3. Ajută persoanele care au probleme cu constipaţia
Uleiul de cătină ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind de folos persoanelor care suferă de constipaţie. Dr. Oz recomandă administrarea zilnică a unor capsule gelatinoase cu ulei de cătină, o singură doză de 500 de miligrame.

4. Este bună pentru diverse probleme ale pielii
Datorită ingredientelor active din conţinutul său, uleiul de cătină presat la rece vindecă pielea de arsuri (inclusiv solare), răni, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee, herpes.

5. Protejează gingiile
Are un efect protector asupra gingiilor. Masează gingiile cu ulei de cătină pentru a preveni apariţia diverselor infecţii.

Cum să-ţi faci singură ulei de cătină
Dacă ai la îndemână cătină poţi să-ţi faci singură uleiul:
  • spală fructele şi apasă-le puţin pentru a absoarbe excesul de suc;
  • pune 3 părţi cătină şi 2 părţi ulei de migdale, măsline sau floarea soarelui (presate la rece) în blender;
  • lasă acest amestec timp de 3 săptămâni într-un borcan închis şi plasat într-un loc răcoros şi întunecat, amestecând din când în când;
  • după cele 3 săptămâni alege uleiul format şi păstrează-l într-un recipient închis ermetic, la răcoare şi întuneric.
Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com                           Foto: http://www.danoplant.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu