Pe drumurile lu' Lese


In perioada 14 - 20 august, sunteti invitati la unul dintre cele mai interesante, inedite şi nonconformiste festivaluri din România, dedicat Maramureşului, privit ca zonă istorică de tradiţii. Suntem invitati sa vedem Maramuresul prin ochii lui Grigore Lese.

Grigore Lese este singurul muzician din Romania care reuseste sa pastreze intacta autenticitatea culturii si traditiei romanesti, pastrata peste secole. Muzica lui Grigore Lese poarta in ea amprenta ancestralului, in conexiune directa cu toate culturile lumii. De asemenea, muzica lui Grigore Lesle poate fi prezentata cu mandrie pe orice teritoriu al lumii. Valoarea artistica a interpretarii, dar si valoarea intrinseca a muzicii promovate de artist o fac incontestabila. Asadar, numele si amprenta muzicala ale lui Grigore Lese contin elementul de interculturalitate si de mandrie nationala.

Pornim la drum impreuna, in cautarea traditiilor autentice, acolo unde ele s-au pastrat intacte : in satul maramuresan.

Ideea festivalului a pornit de la irlandezul Peter Hurley, devenit roman in cei 17 ani de cind locuieste in tara noastra. Fascinatia pe care o are , descoperind traditiile autentic romanesti a fost motorul care sta la baza initiativei sale. "Una din putinele tari din lume care mai are traditii vii, oameni care traiesc dupa rituri ancenstrale, unul din putinele popoare care mai stiu de unde vin", asa descrie Peter Hurley Romania.

Prima editie intitulata sufestiv "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel" , atrage atentia asupra unuia dintre cele mai cunoscute repere europene legate de Maramures, Cimitirul Vesel de la Sapanta, dar reflecta si conceptul de la care a pornit festivalul – ideea de drum, de periplu, pe care festivalul incearca sa il abordeze ca pe o calatorie de cunoastere, intelegere, invatare, regasire a radacinilor.

La prima editie, cea de anul trecut, invitat de onoare a fost Shaun Davey, unul dintre cei mai mari compozitori contemporani ai Irandei, cu o suita muzicala inspirata de Cimitirul Vesel de la Sapanta, interpretata de muzicieni de prima mana din Irlanda. Ca atare, prima editie a festivalului intercultural de traditii "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel" a avut loc la Sapanta.

Editia de anul acesta are multiple conotatii. "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel" se extinde pe o arie mai vasta a Maramuresului. Invitatii din strainatate sunt artisti traditionali din diverse tari. Festivalul de anul acesta are ca subtitlu "Pe drumurile lui Lese ", fiind invitati sa-i calcam pe urme la propriu si la figurat. Tabara generala va fi in Targu Lapus - Maramures, locul sau de obarsie.

Suntem invitati sa vedem Maramuresul prin ochii lui Lese. Vom porni impreuna cu artistul pe drumurile vietii lui.

Prima oprire: biserica unde a primit numele de Grigore. Este o intalnire de taina, in care omul Lese multumeste prin muzica lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a primit pe parcursul vietii de pana acum. Recitalul se numeste ”Cand se ingana ziua cu noaptea”, o introspectie in dialog cu divinitatea, la margine lumilor. Lese va canta in curtea bisericii, in semn de smerenie.

In zilele urmatoare, va invitam intr-un pelerinaj la bisericile de lemn ramase in Maramures, in vizita la mesterii artizani pentru care vin turistii straini in Romania, la cumparaturi. Ii vizitam la ei acasa, nu ii rupem de vatra ca sa ii aducem intr-un spatiu impropriu. Grigore Lese ne va fi gazda si ghid in toate aceste peripluri.

Editia din acest an este realizata de Asociatia Interculturala de Traditii cu sprijinul Consiliul Judetean Maramures si al Primariei Targu Lapus.

Logisica in teritoriu este asigurata astfel incat toti doritorii sa se poata deplasa in vastul teritoriu pe care il propunem ca harta de desfasurare a festivalului. Vor exista microbuze care urmeaza traseul festvalului. Un punct de informare va fi amplasat la Casa de Cultura din Targu Lapus.

Informatii complete despre program si inscrieri pe: http://www.traditia.ro/









Sursa : diverse articole



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu