Orezul - cereala hranitoare


Orezul - cereala hranitoare si usor de preparat pe care ar fi indicat sa o includem in meniurile noastre. Citeva informatii despre aceasta cereala care la prima vedere pare destul de banala, dar care nu este nici pe departe asa cum o credem noi, nu cred ca ar strica la casa omului.

Iata beneficiile orezului :


- are un continut bogat in vitamine A si complexul B care insa dispare complet in procesul de albire si lustruire. Mai contine hidrati de carbon, materii grase, calciu, fosfor, potasiu, fier precum si alte microelemente necesare organismului uman.

- este hipotensor si astringent. Datorita continutului mare de potasiu orezul este un aliment important in controlul tensiunii arteriale;

- prin consumul de orez nedecorticat, brun, se pot preveni bolile de inima, diabetul si complicatiile acestora, bolile de rinichi si obezitatea ;

- orezul brun contine uleiuri nesaturate care ajuta la scaderea colesterolului;

- datorita continutului de amidon este folosit si in cosmetica in fabricarea pudrelor si sampoanelor pentru cei cu piele grasa.


Variatiunile orezului :

Orezul Basmati - este socotit cel mai bun din lume. Are bobul lung, este parfumat si, daca este corect gatit, are o textura absolut exceptionala, ideal pentru salate si garnituri. Cu boabele sale foarte lungi şi subţiri, basmati este adesea numit „regele” orezului, căci are excelente calităţi şi gust deosebit. Este cultivat doar în nordul Indiei şi în Pakistan, şi nici un alt tip de orez nu poate fi etichetat ca basmati. Se comercializează de asemenea şi sub formă integrală, când este mai uşor şi se găteşte mai rapid decât alte tipuri de orez brun. Avantajul extra nutritiv al orezului basmati este că are un indice glicemic mic – conţinutul său de carbohidraţi este absorbit în sânge mai lent decât cel al altor tipuri de orez, şi de aceea ajută la păstrarea unui nivel de zahăr stabil în sânge. Orezul basmati trebuie spălat înainte de a fi gătit, pentru a îndepărta pudra de amidon lăsată după procesare.

Orezul brun bob lung - se obtine prin decorticare superficiala doar a stratului esterior, cel interior conferindu-i fibre si nutrienti (vitamina B1). Are nevoie de timp mai mare de fierbere. Acesta, aşa cum sugerează numele său, are boabele lungi şi subţiri. Când sunt gătite, boabele stau separate, iar rezultatul final este de obicei destul de uscat şi ferm. Face parte de obicei din varietăţile Patna sau Carolina (câteodată este chiar etichetat în acest fel). Cel mai adesea este disponibil sub forma albă, lustruită, alteori ca orez brun cu bob lung. Patna provine din Asia; orezul Carolina, care are o aparenţă puţin mai grosolană, provine din America de Nord.

Orezul parfumat Thai jasmin originar din Tailanda are o aroma subtila de nuca si pandanus. Cunoscut şi sub denumirea de orez jasmine, acest tip creşte în estul Asiei. Are un uşor parfum, iar când este gătit, devine puţin mai lipicios decât alte tipuri de orez cu bob lung. Se potriveşte foarte bine cu alte alimente asiatice şi este folosit în bucătăria thailandeză.

Orezul salbatic inchis la culoare, foarte hranitor si placut la gust. In ciuda denumirii, nu este orez propriu-zis, ci semintele unei plante erbacee salbatice, native din America de Nord. De culoare brun-închisă, cu boabe foarte lungi, subţiri şi ascuţite, acest orez are un gust puternic şi distinct. Conţinutul său de proteine este mai ridicat decât al tuturor tipurilor de orez şi conţine de două ori mai mulţi folaţi decât orezul brun obişnuit. Poate fi folosit ca atare, dar timpul de gătit este destul de lung, aşa că este de obicei amestecat cu orez cu bob lung alb sau brun. Când este comercializat în amestec cu orez alb, coaja exterioară a fost spartă pentru a scurta timpul de gătit.

Orez natur rotund - Orezul are boabele mai mici, rotunjite. Are mai mult miez si este mai dulce datorita continutului mai mare in amidon. Este ideal pentru deserturi si prajituri de orez. În prepararea cerealelor integrale se foloseşte întregul bob, păstrându-se astfel intacte elementele esenţiale pe care le conţin cele trei părţi ale sale. Toate aceste elemente nutritive vă vor da energie şi putere de muncă în fiecare zi.

La sectiunea "Idei sfaturi bucatarie" veti gasi retete delicioase si usoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu