Metoda Heimlich in cazul inecului cu mancare

Micutii se pot ineca atunci cand mananca unele alimente mai greu de mestecat sau pe care le inghit si ii pot sufoca. Daca se intampla acest lucru, trebuie aplicata numaidecat o metoda de salvare de la sufocare.

Manevra Heimlich se aplica in general adultilor, dar si copiilor peste un an, in timp ce sugarilor li se administreaza o tehnica diferita. Metoda Heimlich trebuie insa aplicata doar in cazuri de extrema urgenta, pentru ca daca este folosita atunci cand nu este cazul sau neadecvat, poate provoca rani grave. In cazul in care puiul nu mai poate sa respire, sa vorbeasca ori sa tuseasca, inseamna ca este vorba de ceva mai grav decat o simpla neatentie. Daca plange, inseamna ca poate inca sa respire, dar este doar speriat.

Pentru copiii peste un an

Tehnica se aplica asemanator cu cea folosita asupra adultilor, insa cu mai putina forta pentru a nu-l rani pe micut in zona coastelor, a sternului sau a organelor interne de la nivelul abdomenului. Forta implicata depinde si de constructia mai solida sau mai fragila a copilului pe care se foloseste manevra.

Cand copilul se ineaca si i se blocheaza caile respiratorii, parintele trebuie sa treaca in spatele micutului si sa se aplece astfel incat sa ii cuprinda cu o mana partea abdominala, cu pumnul strans si degetul mare orientat in sus. Cealalta mana se pune peste si apoi se impinge in sus, nu foarte tare, pentru ca bucatica din gat sa deblocheze traheea. Se repeta pana cand acest lucru se intampla.

Daca micutul isi pierde insa constiinta, nu ezitati sa puneti mana pe telefon si sa sunati la 112 pentru a chema o ambulanta. Intre timp, asaza-l pe cel mic pe podea, cu fata in sus si incepeti metodele de resuscitare (respiratie gura la gura, apasare pe abdomen etc.).

Pentru bebelusi

Intoarce-l pe sugar cu fata in jos, cu abdomenul pe coapsa ta si capul mai jos decat corpul, iar cu mana tine-i gura deshisa. Cu incheietura celeilalte maini, loveste-l usor sau aplica presiune intre omoplati,

impingand de jos in sus. Repeta manevra de patru ori.

Daca bucatica tot nu iese, intoarce-l pe bebe cu fata in sus, tinandu-i capul tot cu mana, sprijinita de coapsa. Cu doua sau trei degete de la cealalta mana, impinge sub sternul celui mic in sus. Repeta de cinci ori.

Cauta cu degetul aratator facut carlig bucatica in gura bebelusului si scoate-o daca o gasesti. Daca aceasta nu a iesit inca, suna la 112 si continua manevrele de salvare pana cand soseste ambulanta.

Sursa:www.mami.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu