10 căi pentru a controla senzaţia de foame

Supele te vor ajuta să îţi umpli stomacul şi să îţi controlezi apetitul, fiind mai puţin probabil să mănânci în exces la masa următoare. Într-unul dintre studii, participanţilor li s-a dat fie mâncare solidă, fie supă, cu acelaşi număr de calorii. Când au mâncat supă, oamenii au spus că s-au simţit mai sătui pentru mai mult timp. Cercetătorii au descoperit şi că participanţii la studiu care au primit supă au mâncat mai puţin la următoarea masă.

Mănâncă inteligent gustări.
Cu cât eşti mai flămând înainte de masă, îţi va trebui mai mult timp să-ţi astâmperi foamea. Aşadar, cu alte cuvinte, cu cât eşti mai flămând, cu atât ai nevoie să mănânci mai mult până să te simţi sătul. Cea mai bună cale ca să eviţi
să fii prea flămând este să mănânci la 3-4 ore – trei mese mici cu câteva gustări sănătoase între ele sunt perfecte. Gustările bogate în proteine (cum ar fi un iaurt sau un ou fiert) sau cele bogate în fibre (cum ar fi biscuiţi din ovăz sau humus cu crudităţi) sunt cele mai
bune alegeri care te pot face să te simţi sătul mai mult timp.

Proteinele. Mănâncă mai degrabă porţii mai mari de alimente bogate în proteine, cum ar fi carne slabă, peşte, scoici, ouă şi lactate mai puţin grase.

Închide televizorul! Dacă îţi este distrasă atenţia la masă, este posibil să ratezi semnalele „sunt sătul“ pe care stomacul le trimite creierului când ai mâncat destul. Un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“ a scos la iveală faptul că oamenii care ascultau un serial poliţist în timp ce erau la masă au mâncat cu 13% mai multe calorii decât atunci când nu au fost distraşi.

Satură-te cu fibre. Unul dintre motivele pentru care dieta bazată pe planul F a avut atâta succes a fost că alimentele bogate în fibre sunt mai săţioase. Alege pâine din făină integrală, precum şi orezul sălbatic şi paste integrale în locul celor albe. Încearcă să adaugi fasole şi legume cu păstăi la salate, tocăniţe şi supe.

Alege alimente care necesită timp şi efort pentru a le mânca. Nu te poţi grăbi când mănânci porumb de pe ştiulete, o salată crocantă sau peşte cu oase şi vei fi forţat să mănânci mai încet, ceea ce te va ajuta să te simţi sătul mai repede.

Mănâncă mai multe fructe şi legume. Cantitatea mare de apă conţinută de acestea te va ajuta să te simţi sătul.

Bea înainte să mănânci. Încearcă să bei un pahar mare cu suc de legume sau cu apă acidulată, cu zece minute înainte să te aşezi la masă.

Nu te grăbi. Lăsă pe masă cuţitul şi furculiţa între îmbucături. Mestecă bine mâncarea înainte de a lua o nouă gură şi concentrează-te asupra a ceea ce mănânci – toate aceste lucruri te ajută să încetineşti ritmul în care mănânci. Când mănânci încet, te vei simţi sătul mai repede.

Mănâncă un măr înainte de fiecare masă. Într-un studiu din Washington, 346 de oameni au măncat un măr cu 20 de minute înainte de fiecare masă. Fără să fie făcută nicio altă schimbare în dieta lor, participanţii au pierdut în medie 9,5kg în doar trei luni. Participanţii la studiu au mâncat mai puţin la masa ulterioară. Cercetătorii au tras concluzia că merele au dus la apariţia unui sentiment de saţietate.


Sursa:www.goodfood.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu