Idei cadouri

Acum ca tot se apropie Carciunul si intram in febra cumparaturilor, va propun cateva produse deosebite facut handmade care mie mi-au placut foarte mult.
In cazul in care doriti sa achizitionati ceva, accesati site-ul http://www.breslo.ro/shop/chindea unde gasiti mai multe modele.


Prezentare deosebita pentru iubitorii muntelui


Un bun prieten (COSMIN ANDRON) a fost de curand intr-o mare "aventura" pe SHISHAPANGMA, iar acum vrea sa impartasesca cu toata lumea aceasta experienta incredibila prin realizarea unei proiectii a filmului facut in expeditie.

Asadar va rog sa va treceti in agenda data de 9.12.2011, ora 17.30 si veniti la Bibiloteca Petre Dulfu din Baia Mare. Intrarea libera.

Metoda Heimlich in cazul inecului cu mancare

Micutii se pot ineca atunci cand mananca unele alimente mai greu de mestecat sau pe care le inghit si ii pot sufoca. Daca se intampla acest lucru, trebuie aplicata numaidecat o metoda de salvare de la sufocare.

Manevra Heimlich se aplica in general adultilor, dar si copiilor peste un an, in timp ce sugarilor li se administreaza o tehnica diferita. Metoda Heimlich trebuie insa aplicata doar in cazuri de extrema urgenta, pentru ca daca este folosita atunci cand nu este cazul sau neadecvat, poate provoca rani grave. In cazul in care puiul nu mai poate sa respire, sa vorbeasca ori sa tuseasca, inseamna ca este vorba de ceva mai grav decat o simpla neatentie. Daca plange, inseamna ca poate inca sa respire, dar este doar speriat.

Pentru copiii peste un an

Tehnica se aplica asemanator cu cea folosita asupra adultilor, insa cu mai putina forta pentru a nu-l rani pe micut in zona coastelor, a sternului sau a organelor interne de la nivelul abdomenului. Forta implicata depinde si de constructia mai solida sau mai fragila a copilului pe care se foloseste manevra.

Cand copilul se ineaca si i se blocheaza caile respiratorii, parintele trebuie sa treaca in spatele micutului si sa se aplece astfel incat sa ii cuprinda cu o mana partea abdominala, cu pumnul strans si degetul mare orientat in sus. Cealalta mana se pune peste si apoi se impinge in sus, nu foarte tare, pentru ca bucatica din gat sa deblocheze traheea. Se repeta pana cand acest lucru se intampla.

Daca micutul isi pierde insa constiinta, nu ezitati sa puneti mana pe telefon si sa sunati la 112 pentru a chema o ambulanta. Intre timp, asaza-l pe cel mic pe podea, cu fata in sus si incepeti metodele de resuscitare (respiratie gura la gura, apasare pe abdomen etc.).

Pentru bebelusi

Intoarce-l pe sugar cu fata in jos, cu abdomenul pe coapsa ta si capul mai jos decat corpul, iar cu mana tine-i gura deshisa. Cu incheietura celeilalte maini, loveste-l usor sau aplica presiune intre omoplati,

impingand de jos in sus. Repeta manevra de patru ori.

Daca bucatica tot nu iese, intoarce-l pe bebe cu fata in sus, tinandu-i capul tot cu mana, sprijinita de coapsa. Cu doua sau trei degete de la cealalta mana, impinge sub sternul celui mic in sus. Repeta de cinci ori.

Cauta cu degetul aratator facut carlig bucatica in gura bebelusului si scoate-o daca o gasesti. Daca aceasta nu a iesit inca, suna la 112 si continua manevrele de salvare pana cand soseste ambulanta.

Sursa:www.mami.ro

Ce se schimba in sistemul educational din anul 2012?

Sistemul educational va cuprinde incepand cu 2012 "clasa zero". Aceasta va fi inaugurata de micutii care sunt nascuti pana la 1 septembrie 2006. In cazul copiilor nascuti intre 1 septembrie si 31 decembrie 2006, parintii vor fi cei care decid daca piticii sunt pregatiti pentru a intra la scoala sau daca mai raman inca un an la gradinita.

Introducerea invatamantului obligatoriu de la varsta de 6 ani ridica probleme legate de personal, spatii si programa. Ministerul Educatiei isi propune in primul rand sa mareasca numarul de educatori, mai ales ca in prezent exista clase chiar si cu cate 35 de copii.

In ceea ce priveste locul de desfasurare a cursurilor, au inceput deja sa se pregateasca noi sali, iar fiecare institutie a fost sfatuita sa-si administreze singura propriile clase.

Programa de invatamant pentru "clasa zero" nu a fost inca elaborata, dar oficialii anunta ca va fi gata peste trei luni.

Sursa:www.mami.ro

Ceapa - nu e deloc banala :)

Ceapa este ingredientul esenţial pentru majoritatea bucătăriilor din lume şi îndeplineşte această funcţie cu atâta graţie încât uităm că ar putea fi luată în considerare doar pentru calităţile sale individuale, ceapa fiind o legumă delicioasă. Sophie Grigson ne prezintă în cele ce urmează calităţile celei mai comune şi în acelaşi timp celei mai neaşteptat de savuroase legume, ceapa.

CEAPA ALBĂ COMUNĂ
Varietatea comună de ceapă, cu o coajă galben-maronie este ceapa care se foloseşte pentru gătit. Soiurile de ceapă albă variază mult şi, în funcţie de sezon şi tip, pot fi mai mult sau mai puţin iuţi, mai mult sau mai puţin suculente. Între tipurile de ceapă cultivate în România, atât autohtone, cât şi străine, (Wolska, Banco) soiul diamant este cel mai răspândit.

CEAPA ROŞIE
O ceapă întotdeauna la modă. Mai dulce decât majoritatea soiurilor albe, este ideală pentru a fi consumată crudă. Culoarea acestei cepe este trăsătura cea mai importantă, folosiţi-o atunci când culoarea poate aduce o notă specială felului pe care doriţi să îl pregătiţi.

HAŞME (ŞALOTE)
Sunt foarte parfumate şi mai puţin iuţi decât cepele mari. Cresc asemeni usturoiului, grupate, iar atunci când le cureţi, poţi observa că sub coaja comună se ascund adesea doi bulbi. Sunt şi albe, dar majoritatea au o nuanţă roşiaticrozalie. Mărunţite, dau un parfum aparte umpluturilor şi sosurilor.

ARPAGICUL
Este o varietate de ceapă mică şi mai rotundă decât haşmele, cu o coajă maronie. Arpagicul se poate mura sau servi întreg în feluri de mâncare precum coq au vin.

CEAPA VERDE
Ceapa de primăvară sau ceapa de salată, este lungă şi subţire. Este cel mai dulce tip de ceapă din lista noastră. Poate fi consumată crudă fără nicio problemă, dar dulceaţa ei creşte atunci când este un pic sotată în ulei sau unt.

CUM CUMPĂRĂM
Atunci când cumpărăm ceapă, cel mai important factor este fermitatea, nu se aplică însă în cazul cepei verzi. Zonele moi sunt un semn că mucegaiul s-a instalat, dar acestea se pot îndepărta pentru a se consuma restul. Evitaţi cepele care au încolţit, este un semn că nu au fost păstrate bine. Cepele verzi proaspete trebuie să fie vioaie, tinere, aproape casante. Atunci când sunt maronii la capăt, albicioase şi dure ca o hârtie mai sus, au îmbătrânit deja.

CUM DEPOZITĂM
Nu ţineţi ceapa în frigider, în special după ce aţi tăiat-o, altfel lactatele vor mirosi puternic a ceapă. Cepele se păstrează bine într-un loc răcoros bine aerisit şi întunecat. Păstrate într-un bol pe masa din bucătărie ţin până la o săptămână. Împachetate în folie de plastic, cepele verzi pot fi păstrate în compartimentul pentru legume din frigider.

CUM SE EXPLICĂ LACRIMILE
Ceapa conţine o substanţă care se numeşte alicină, în cantitate mai mare sau mai mică în funcţie de soi. Atunci când tăiem ceapa se produce o reacţie enzimatică: alicina se transformă într-un compus sulfuric care, în contact cu ochii care sunt permanent umezi, se transformă în acid sulfuric. Aaaaah! Înţeapă, nimic surprinzător, de altfel, având în vedere substanţa, iar noi lăcrimăm pentru a o îndepărta. Pentru a reduce efectele supărătoare, ceapa se poate ţine în frigider, bine învelită în folie de plastic, pentru nu mai mult de o oră pentru a evita „contaminarea” celorlalte produse. Puteţi încerca să decojiţi cepele şi sub jetul de apă, dar ar fi periculos să încercaţi să le tăiaţi tot acolo. Cel mai bun sfat însă este să terminaţi treaba cât mai repede.

DECOJIREA HAŞMELOR SAU A ARPAGICULUI
Când aveţi de curăţat un munte de cepe mici, metoda ce urmează este de departe cea mai eficientă; se taie coada şi mustaţa şi se acoperă cu apă clocotită. Se lasă un minut apoi se scurg. Coaja se va lua foarte uşor, va aluneca pur şi simplu.

CUM SĂ GĂTIM

Călitul Întâi trebuie să aveţi răbdare pentru a lăsa ceapa să se pătrundă încet pentru a evita arderea. Se amestecă des. În10 minute aromele se vor face simţite. Ceapa este gata atunci când este translucidă şi moale.

Rumenitul
Se pregăteşte ca mai sus, apoi se creşte temperatura spre sfârşitul procesului de coacere.

Sotatul Se taie ceapa şi se prepară cu puţină grăsime sub capac cam 10 minute. Însă cu cât sunt ţinute pe foc mai mult, cu atât vor fi mai dulci.
Înăbuşitul Ceapa se taie mare, în sferturi de exemplu, şi se pregăteşte în supă sau vin până când se pătrunde. Haşmele întregi şi arpagicul se pot găti în acest fel, cu condiţia ca în prealabil să fie rumenite puţin.

Prăjitul
Ceapa dată prin cocă sau lapte se prăjeşte în ulei fierbinte (180ºC) până când devine aurie. Dacă doriţi să prăjiţi ceapa fără vreun adaos, atunci uscaţi ceapa cu ajutorul unui şervet de hârtie înainte de prăjire, iar după folosiţi un alt şerveţel pentru a absorbi grăsimea.

Perpelitul
Se dă cu puţin ulei o tigaie de teflon şi se încălzeşte. Ceapa tăiată felii groase sau haşmele tăiate în jumătate, se aşază în tigaie şi se perpelesc pe o parte, apoi se dau repede cu ulei şi se întorc pe cealaltă parte.

La cuptor
Se taie ceapa în sferturi, se dau cu ulei, sare mare şi piper. Se adaugă câteva fire de cimbru şi rozmarin şi într-un vas jena puţin adânc se dau la cuptor 40 de minute la 200ºC/gaz 7.

Umplută la cuptor Se fierb cepele până când foile din centru se scot uşor prin apăsare. După ce se scot foile din centru se toacă şi se amestecă cu pesmet, usturoi şi ierburi aromatice şi se umple centrul gol al cepei fierte. Se dau la cuptor, la 170ºC/gaz 5, cu puţin unt şi câteva linguri de supă şi se rumenesc.

IDEI RAPIDE ŞI PROASPETE

• Aduceţi un plus de savoare unui grătar de peşte sau pui cu o salsa din mango, roşii şi ceapă. Amestecaţi cantităţi egale de roşii fără sâmburi, mango, ceapă verde sau haşme tăiate mărunt, mult coriandru, ardei iute cât doriţi, un strop suc de lămâie, sare, un pic de zahăr şi serviţi.
• Folosiţi ceapa verde tăiată diagonal pentru a aduce un plus de culoare supelor sau tocăniţelor sau presăraţi peste salate de roşii sau ardei copţi. În salate şi în mâncăruri ceapa verde face minuni atât pentru gust, cât şi pentru ochi.
• Adăugaţi chiar în ultimul moment ceapă verde în amestecurile pentru wok, astfel ceapa va fi pătrunsă de căldură, dar îşi va menţine şi fermitatea.
• Serviţi o salată de anghinare, ouă şi stridii sau chiar o simplă salată verde cu o vinegretă pe bază de oţet din vin roşu (o parte), ulei de arahide (4 părţi) un pic de muştar de Dijon, sare, piper, un pic de zahăr şi o mână de haşme mărunţite.
• Unei compoziţii din făină (100g), praf de copt (2 linguriţe), sare, un ou şi 150ml lapte se adaugă o mână bună de ceapă verde. Se prăjeşte în ulei fierbinte câte o lingură din această compoziţie, rezultatul va fi asemănător unor crochete. Serviţi cu un sos alcătuit din sos de soia, un pic de miere, puţin ghimbir ras şi ardei iute.
• Piure cu ceapă verde. Căliţi sub capac multă ceapă verde cu o lingură de unt. Când s-a înmuiat adăugaţi cartofii fierţi, abia scurşi, şi pasaţi şi amestecaţi bine.

Sursa:www.goodfood.ro

Dupa pauza ..........................

Dupa o absenta motivata :) de o saptamana revin in forta cu multe informatii interesante si frumoase.

Unul dintre evenimentele frumoase petrecute in acest weekend a fost cadou de craciun facut baimarenilor de catre echipa de rugby, prin castigarea pentru al treilea an la rand in fata celor de la Steaua Bucuresti finala si devenind campioni. Ne mandrim cu ei si le tinem pumnii si in data de 3 decembrie cind vor juca la Alba Iulia finala Cupei Romaniei in compania echipei timisorene.

O alta informatie frumoasa este legata de aparitia unui filmulet pe net, (defapt o emisiune aparuta la englezi) legata de Transilvania. Am sa postez linck-ul catre aceast filmulet care sper eu va va inspira sa petreceti mai mult timp in natura si sa o respectati asa cum se cuvine
. http://www.youtube.com/watch?v=OmoZ0d4vwdo

Un demers in acest sens l-a facut WWF prin intermediul campaniei "SALVATI PADURILE VIRGINE", mai multe detalii despre aceasta campanie gasiti pe http://padurivirgine.ro/
LinkEu am semnat, sper sa fim cat mai multi, sa fim auziti si ascultati.

Cel mai usor material din lume

Are o densitate de numai 0,9 mg/cmc - de 100 de ori mai uşor decât polistirenul expandat - şi a fost creat de cercetătorii americani de la Universitatea California – Irvine, Laboratoarele HRL şi Institutul de Tehnologie din California.

Noul material este cu adevărat o creaţie revoluţionară, prin structura sa - un "grilaj" alcătuit din tuburi extrem de subţiri din metal. Grosimea peretelui unui astfel de tub este de 1.000 ori mai mică decât diametrul unui fir de păr uman.

Practic, materialul este alcătuit din 99,99% aer şi doar 0,01% material solid, prelucrat la scară micrometrică şi nanometrică.

Pe lângă greutatea sa extrem de redusă, materialul are şi alte proprietăţi remarcabile: este foarte elastic şi are o capacitate de absorbţie a energiei foarte mare.

Printre dispozitivele care, în viziunea cercetătorilor, ar putea fi construite utilizând noul material se numără electrozi pentru baterii şi echipamente pentru absorbţia vibraţiilor, a şocurilor şi a undelor acustice.

Sursa:http://www.descopera.ro

Ceva de citit

Deunazi am vazut la televizor un documentar sau stire, care m-a pus pe ganduri. Nu mai stiu exact pe care ditre posturile tv, cert e ca spuneau o chestie interesanta si foarte adevarata despre legatura dintre pretul painii si stabilitatea unei societati (atit politica cat si economica).

Cu toate ca am spus de la bun inceput ca nu voi scrie nimic despre politica pe acest blog, menit sa transmita informatii utile si interesante, am sa va prezint un articol ce atinge aceasta problema, aparut in Dilema Veche si am sa va las pe voi sa va dati cu parerea.

Merita citit.
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/ieri-vedere-azi/articol/piinea-noastra-cea-toate-zilele


Sursa:www.dilemaveche.ro

Gustari pentru cei mici in sezonul rece

Cand vine iarna, gustarile pentru cei mici trebuie sa fie atat diversificate, cat si gustoase, dar mai ales sanatoase. Gama de gustari care ii incanta pe micuti si in acelasi timp ii mentine sanatosi este destul de vasta.Gustarile in anotimpul rece pot include mai multe tipuri de alimente, astfel incat sa se asigure necesarul de proteine, fructe si carbohidrati din meniul piticului.

FRUCTE - iarna, gustarea micutului poate sa contina banane, portocale, pere, piersici, grapefruit sau struguri negri. Daca nu ii plac crude, poti recurge la sucul de fructe, numai ca in locul celui racoritor de vara, poti sa prepari unul cald, specific pentru sezon. De pilda, un mar taiat cubulete si pus in tigaie cu apa poate deveni o bautura senzationala pentru o zi friguroasa. Biscuiti cu fructe sau cereale cu fructe ofera o alternativa mai sanatoasa la placinta cu fructe.

BAUTURI CALDE - cacao cu lapte pare sa fie bautura miraculoasa pe timp de iarna. Te incalzeste si iti da o buna dispozitie, in plus poti sa ii pui cat zahar vrei, de preferat cat mai putin. Pentru a evita formarea cocoloaselor in cana, poti sa amesteci de la inceput praful de cacao si zaharul. Pentru o bautura mai complexa, poti apela la un blender, in care sa adaugi un iaurt, afine si capsuni peste lapte si cereale.

TOPPING - o felie de paine prospat prajita poate fi asezonata cu un topping din sos de paste si branza rasa pentru o versiune rapida de pizza. Alta varianta este o felie de rosie cu masline sau un covrig umplut cu dulceata ori simplu.

SUPE - copiii nu se prea dau in vant dupa supe, insa poti sa transformi lichidul cald si hranitor intr-o gustarea buna si sanatoasa. O cana cu supa de legume si taitei il pot inviora pe cel mic, mai ales cand afara este frig si el vine de la joaca. Legumele de sezon pe care le poti folosi in supa includ conopida, cartofii, mazarea sau broccoli.

Sursa:www.mami.ro

Alimente indicate in dieta cardiacilor

In cazul va confruntati cu probleme cardiace si trebuie sa tineti un regim alimentar, mai jos va propun citeva sfaturi legate de alimentele indicate in genul acesta de regim.

Lactate
: laptele smantanit, iaurtul preparat din lapte degresat, laptele batut, branza slaba de vaca, zerul.
C
arne si peste: carnea slaba de vaca, vitel, gaina (fara piele), vanatul (caprioara, iepure), pestele alb (lin, salau, biban, stiuca, lostrita) fiert in apa, fript la gratar, arsol sau perisoare dietetice.
Oua
: oul va fi permis sub forma de albus fara nici o restrictie (in spume, sufleuri, biscuiti, bezele etc), galbenusul fiert moale fiind admis doar o data, de doua ori pe saptamana.
Painea
: alba sau integrala de griu sau de secara, graham, in cantitate redusa 100-200 gr, prajita sau veche de 1-2 zile (nu foarte proaspata sau calda).
Legume
: legumele vor avea pondere deosebita la masa bolnavului de inima; acestea se vor consuma proaspete sau fierte in aburi (sote – in oala sub presiune), dintre care spanacul, loboda, laptucile, papadia, morcovii, ardeii, rosiile, fasolea verde, cartofii se vor oferi ca salata, soteuri, pireuri sau fierte a la grec. Se vor exclude din alimentatia bolnavului de inima legumele foarte bogate in celuloza, acestea fiind greu digerabile, ca: fasolea uscata, telina, varza de Bruxelles, ridichile, lintea, mazarea.
Supe, ciorbe, borsuri
: vor fi permise numai cele de legume – limpezi, supele-creme sau cele cu carne slaba (peste), degresate, limpezi sau cu perisoare dietetice.
Grasimi
: acestea vor fi reduse la minimum, fiind permise in salate si mancaruri doar cele vegetale, bogate in acizi grasi polinesaturati (uleiul de porumb, de soia, de floarea- soarelui, margarina)
Condimente
: se reduc la cele aromate
Fructe: vor fi indicate, mai ales cele cu un continut redus de grasimi si glucide ca: mere, portocale, capsuni, zmeura, pepene verde, afine, coacaze, cirese, piersici.
Bauturi
: acestea constau in apa consumata dupa sete (chiar la hipertensivi cu conditia sa nu fie bauta in cantitate mare o data), ape minerale sarace in sodiu, ceaiuri, sucuri de fructe sau de legume. Daca sucurile de fructe sau legume pot fi consumate intre mese sau la masa, apa se recomanda a fi bauta la sfirsitul mesei pentru a nu dilua sucurile digestive si a nu deranja astfel digestia. Cafeaua naturala sau in amestec cu nautul poate fi uneori permisa celor care sunt obisnuiti, la fel ca si consumarea unor cantitati reduse de alcool (vin sec, un pahar la o masa, de 2-3 ori pe saptamana).
Aperitivele
sunt preparatele culinare ce se servesc la inceputul mesei pentru a stimula apetitul.Cardiacul va alege dintre gustari pe acelea la a caror pregatire nu este absolut necesara prezenta substantelor bogate in colesterol (ou, unt, smantana, viscere) care pot fi omise sau inlocuite (substituite) fara repercusiuni asupra gustului.
Garniturile
se prepara din legume fierte in apa sau inabusite in apa si ulei. Piureurile se bat cu putin lapte fierbinte si margarina.
Salatele
, prin continutul mare invitamine si saruri minerale, acestea nu trebuie sa lipseasca de la masa cardiacului, cel putin odata pe zi si, de la masa obezului de 3-4 ori pe zi. Legumele se asorteaza cu untdelemn, lamiie, otet din fructe sau iaurt.
Sufleurile se prepara cu foarte putin timp ininte de servirea mesei, cu adaos de sos alb, branza rasa etc.Sufleurile pot fi pregatite aproape din orice fel de legume (conopida, spanac, dovlecei, fasole verde, mazare, varza, andive, rosii, cartofi, vinete) sau din amestec de legume fierte, pasate, introduse in cuptor.Albusul batut spuma, impreuna cu patrunjelul si margarina, sporesc continutul in vitamine, dau un plus de savoare si un aspect agreabil sufleurilor.
Dulciurile
se recomanda a fi folosite cu prudenta, eventual indulcite cu zaharina. Se recomanda compoturile, cremele de fructe, gelatinele, prajituri cu fructe, salate de fructe.
Carnea
la masa cardiacului se va servi carnea slaba de vaca, vitel, pasare, usor digestibila, preparata prin fierberea in apa, in vapori de apa, sau sub forma de friptura. Fierberea prin inabusire in vapori de apa este indicata deoarece se obtine o carne foarte usor de digerat.La fierberea pestelui vom folosi un mic artificiu adaugand in apa de fierbere putin otet care, prin coagularea proteinelor de la suprafata, impiedica faramitarea pestelui.Pentru realizarea fripturii la gratar se vor respecta urmatoarele reguli: grosimea bucatii de carne sa nu fie mai mare sau mai mica de 2,5-3 cm, gratarul sa fie bine incins, sarea sa se adauge la sfarsit, numai dupa ce carnea s-a fript, intoarcerea sa se faca o singura data numai dupa ce s-a fript pe o parte.Friptura la cuptor nu necesita precautii deosebite, este nevoie de temperatura constanta pentru carnea alba si cuptor bine incins de la inceput pentru carnea rosie, ulterior temperatura fiind medie.
Sosuril
e sunt preparatele culinar fluide (usor viscoase) alcatuite dintr-o grasime si diverse adaosuri ca: bulionul de carne, de legume, gelul de amidon (faina), bulionul sau sucul de rosii, mustar, condimente.Grasimea indicata cardiacului este cea vegetala -uleiul de soia, uleiul de germeni de porumb, uleiul de dovleac, de floarea-soarelui, de masline – acestea asigurand un aport important de acizi grasi polinesaturati – esentiali pentru organism si avand rol echilibrat in metabolismul lipidelor.Margarinele sunt grasimi mixte (grasimialimentare si uleiuri vegetale) la care se adauga lapte, galbenus de ou, caroten, vitamina A+D ; au o valoare calorica ridicata 750 cal la 100 g.Rantasul – neigienic – rezultat prin prajirea fainii in grasime incinsa (care cel mai adesea contine si ceapa prajita), confera o savoare deosebita preparatelor culinar, foarte apreciata pentru consumatori, dar in acelasi timp foarte daunatoare pentru sanatate, datorita compusilor formati din degradarea termica a grasimii.
Supele
(ciorbele, cremele) sunt preparatele culinare, caracterizate prin continutul relativ mare de lichid, ce se servesc la inceputul mesei, cu scopul de a deschide apetitul. Valoarea lor nutritiva depinde de calitatea si cantitatea materiilor prime folosite (carne, legume, zarzavaturi) si de modul de prelucrare.Ciorba, elementul esential al pranzului, in unele zone ale tarii este supa acrita cu zeama de corcoduse verzi, zeama de varza, suc de lamaie, rosii, macris. Cand acrirea se face cu bors, ciorba este cunoscuta sub numele de bors (de legume sau carne).Borsul este usor asimilabil, gustos si nutritiv, inviorand meniul cardiacului, uneori monoton. Este foarte indicat pentru bolnavii de insuficienta cardiaca si gastrita hipoacida precum si pentru cei denutriti stimulandu-le pofta de mancare.

Sursa:http://www.retete-culinare.net

Propunere carte - "Papirus, pergament, hîrtie. Începuturile cărţii"

Citind Dilema Veche am dat peste descrierea unei carti care pot sa zic mi-a stirnit interesul. Cartea despre care vorbesc apartine scriitoarei Ioana Costa, Papirus, pergament, hîrtie. Începuturile cărţii, Editura Humanitas, 2011.

De un deceniu încoace se vorbeşte în toată lumea despre iminenta dispariţie a cărţii pe hîrtie, iar editurile româneşti au început şi ele să scoată, de vreo doi ani, cărţi în format electronic. E destul de greu de anticipat ce amploare va lua fenomenul de transferare a cărţii pe acest al patrulea suport din istoria ei, dar putem afla aproape totul, inclusiv prin contribuţia filologului clasic Ioana Costa, despre începuturile cărţii şi evoluţia primelor sale formate. Eseul de faţă, avînd la bază probabil un curs universitar, spune, de fapt, povestea cu totul fascinantă, plină de mister şi de hazard, a apariţiei cărţii şi a literaturii antice, în trei capitole care se ocupă, rînd pe rînd, de constituirea şi transmiterea textelor prin ruloul de papirus şi codexul de pergament, apoi şi de păstrarea lor în bibliotecile antice şi în universităţile medievale.

Cartea Ioanei Costa este un ghid util şi o introducere exactă (chiar dacă didactică şi scrisă într-un limbaj tehnic) în istoria antică a cărţii. N-o recomand doar studenţilor filologi, dar mai ales celor care nu (mai) găsesc plăcere şi interes în ideea cărţii pe alt format decît cel electronic. Adevărata poveste a cărţii, plină de mister şi semnificaţie, aici se află.

Sursa:www.dilemaveche.ro

Care este locul tau printre cei 7 miliarde de oameni?

BBC News a creat o pagina speciala de internet care le permite utilizatorilor sa afle unde le este locul in "istoria vietii pe pamant". Prin introducerea datei de nastere, fiecare utilizator poate sa vada al catelea om in viata a fost cand a venit pe lume, dar si a cata persoana este de cand a inceput... istoria.

Portalul a fost realizat cu putin inainte ca populatia Terrei sa atinga cifra de 7 miliarde. Pagina afiseaza si un grafic al evolutiei populatiei pe pamant, contorul raportandu-se la o cifra de 500 de milioane de locuitori, incepand din anul 1500.

Totodata utilizatorii pot afla care este tara cu cel mai rapid ritm de crestere a populatiei sau cate persoane se nasc la fiecare ora in lume.

Potrivit site-ului, Romania are 21.464.841 de locuitori. La fiecare ora se nasc 25 de romani si mor 29.

Daca sunteti curiosi intrati pe acest site : http://www.bbc.co.uk/news/world-15391515

Sursa:www.emaramures.ro

Coronita de Craciun din popcorn

O alta decoratiune de Craciun draguta si clasica sunt coronitele facute din tot felul de materiale si pe care putem sa le atirnam prin casa. Azi am sa va propun o coronita facuta din popcorn.

Materiale necesare:

o farfurie de carton mare

foarfeca

popcorn

ata de pescuit sau dentara / ac

panglica rosie

Cum procedam:

Se taie mijlocul farfuriei. Un capat al atei se leaga de farfurie, iar celalalt se trece prin ac. Floricele de porumb se insira pe ata apoi se infasura in jurul farfuriei pian cind este acoperita si nu se mai vede deloc farfuria (s-ar putea sa fiti nevoiti sa infasurati de mai multe ori pentru o acoperire completa). Capatul de ata ramas se leaga si el de farfurie astfel incit sa nu fie vizibil.

La final legam panglica de coronita



Sursa:http://www.marthastewart.com/

Vine Craciunul

Acum ca se apropie Craciunul am sa va propun citeva idei, sfaturi pentru decorarea casei. Cu toate ca decoratiunile din magazine sunt foarte frumoase, unele sunt insa si foarte scumpe, dar cu putina imaginatie si citeva unelte se pot confetiona decoratiuni frumoase pe care le puteti pune in casa sau de ce nu sa le faceti cadou.

Am sa incep ceva usor pentru bradul de Craciun.



Stelute din panglica :


Aveti nevoie de :

- panglica de diferite culori si diferite printuri ( dintr-o textura mai tare)
- lipici (de preferat un lipici pentru textile)

Cum procedam :
Panglica se inodeaza astfel incit sa se faca un nod mare si plat.Repetati acest procedeu de 5 ori astfel incat nodurile sa fie aproape unu de celalalt.
Dupa ce ati terminat de facut nodurile, capatul ramas se lipeste de capatul de la inceputul sirului. Se leaga cu ata subtire si se pune in brad.
Nu stiu daca am fost destul de explicita insa am sa postez si niste poze ajutatoare.


Sursa: http://www.marthastewart.com/how-to/ribbon-star-ornaments#slide_5

10 căi pentru a controla senzaţia de foame

Supele te vor ajuta să îţi umpli stomacul şi să îţi controlezi apetitul, fiind mai puţin probabil să mănânci în exces la masa următoare. Într-unul dintre studii, participanţilor li s-a dat fie mâncare solidă, fie supă, cu acelaşi număr de calorii. Când au mâncat supă, oamenii au spus că s-au simţit mai sătui pentru mai mult timp. Cercetătorii au descoperit şi că participanţii la studiu care au primit supă au mâncat mai puţin la următoarea masă.

Mănâncă inteligent gustări.
Cu cât eşti mai flămând înainte de masă, îţi va trebui mai mult timp să-ţi astâmperi foamea. Aşadar, cu alte cuvinte, cu cât eşti mai flămând, cu atât ai nevoie să mănânci mai mult până să te simţi sătul. Cea mai bună cale ca să eviţi
să fii prea flămând este să mănânci la 3-4 ore – trei mese mici cu câteva gustări sănătoase între ele sunt perfecte. Gustările bogate în proteine (cum ar fi un iaurt sau un ou fiert) sau cele bogate în fibre (cum ar fi biscuiţi din ovăz sau humus cu crudităţi) sunt cele mai
bune alegeri care te pot face să te simţi sătul mai mult timp.

Proteinele. Mănâncă mai degrabă porţii mai mari de alimente bogate în proteine, cum ar fi carne slabă, peşte, scoici, ouă şi lactate mai puţin grase.

Închide televizorul! Dacă îţi este distrasă atenţia la masă, este posibil să ratezi semnalele „sunt sătul“ pe care stomacul le trimite creierului când ai mâncat destul. Un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“ a scos la iveală faptul că oamenii care ascultau un serial poliţist în timp ce erau la masă au mâncat cu 13% mai multe calorii decât atunci când nu au fost distraşi.

Satură-te cu fibre. Unul dintre motivele pentru care dieta bazată pe planul F a avut atâta succes a fost că alimentele bogate în fibre sunt mai săţioase. Alege pâine din făină integrală, precum şi orezul sălbatic şi paste integrale în locul celor albe. Încearcă să adaugi fasole şi legume cu păstăi la salate, tocăniţe şi supe.

Alege alimente care necesită timp şi efort pentru a le mânca. Nu te poţi grăbi când mănânci porumb de pe ştiulete, o salată crocantă sau peşte cu oase şi vei fi forţat să mănânci mai încet, ceea ce te va ajuta să te simţi sătul mai repede.

Mănâncă mai multe fructe şi legume. Cantitatea mare de apă conţinută de acestea te va ajuta să te simţi sătul.

Bea înainte să mănânci. Încearcă să bei un pahar mare cu suc de legume sau cu apă acidulată, cu zece minute înainte să te aşezi la masă.

Nu te grăbi. Lăsă pe masă cuţitul şi furculiţa între îmbucături. Mestecă bine mâncarea înainte de a lua o nouă gură şi concentrează-te asupra a ceea ce mănânci – toate aceste lucruri te ajută să încetineşti ritmul în care mănânci. Când mănânci încet, te vei simţi sătul mai repede.

Mănâncă un măr înainte de fiecare masă. Într-un studiu din Washington, 346 de oameni au măncat un măr cu 20 de minute înainte de fiecare masă. Fără să fie făcută nicio altă schimbare în dieta lor, participanţii au pierdut în medie 9,5kg în doar trei luni. Participanţii la studiu au mâncat mai puţin la masa ulterioară. Cercetătorii au tras concluzia că merele au dus la apariţia unui sentiment de saţietate.


Sursa:www.goodfood.ro

Cele 7 noi minuni ale naturii

Milioane de oameni din întreaga lume şi-au exprimat opinia prin vot, stabilind lista celor 7 Minuni ale Naturii.Fundaţia New7Wonders, cea care a organizat campania 'New7Wonders of Nature', a anunţat lista provizorie a celor 7 locuri de pe Terra care vor fi incluse pe lista Minunilor Naturii.

Iata si propunerile care au intrat in finala:

  • Amazonul - America de Sud
  • Golful Halong - Vietnam
  • Cascada Iguazu - Argentina şi Brazilia
  • Insula Jeju - Coreea de Sud
  • Komodo - Indonezia
  • Râul subteran Puerto Princesa - Filipine
  • Muntele Table - Africa de Sud

Campania de vot s-a încheiat pe 11/11/11 la ora 11:11 GMT, iar rezultatele vor fi verificate şi validate de o comisie independentă, urmând ca în 2012 să fie anunţată lista finală a celor 7 minuni ale naturii.

Ideea campaniei "New 7 Wonders of Nature" îi aparţine lui Bernard Weber, fondatorul organizaţiei New7Wonders. La fel cum Baronul Pierre de Coubertin a readus în actualitate un vechi concept grecesc, Jocurile Olimpice, Weber a vrut să relanseze o altă idee din Grecia Antică, lista celor 7 Minuni ale Lumii. Aceasta a fost întocmită de Philon din Bizanţ în anul 200 î.e.n., servind drept ghid de călătorie atenienilor. Prima listă a fundaţiei, cea a celor "7 Noi Minuni ale Lumii", a fost dată publicităţii pe 7 iulie 2007 (7/7/7).

Diferenţa dintre lista celor 7 minuni întocmită în antichitate şi cele stabilite astăzi de către fundaţia New7Wonders constă în faptul că acestea nu sunt întocmite de o singură persoană, ci sunt rezultatul a milioane de voturi din întreaga lume.

Eamonn FItzgerald, reprezentat al N7W, afirmă că "Weber a înţeles potenţialul Internetului încă din 1999. Sunt multe locuri pe Terra în care oamenii nu pot vota. Proiecte precum «New 7 Wonders of Nature» permit oamenilor să participe la un eveniment democratic şi facilitează «alfabetizarea digitală»".

Campania New 7 Wonders of Nature a început în 2007, când au fost selectate prin vot 440 de obiective din 220 de ţări din întreaga lume. După o primă etapă de votare, primele 77 au fost înscrise pe o listă preliminară. După consultarea unei echipe de experţi, lista a fost redusă la 28 de locuri, fiind comunicată publicului pe 21 iulie 2009. Tot atunci a început şi a doua etapă de votare, încheiată ieri. "Atunci când lista Celor 7 Minuni ale Naturii va fi confirmată, aceasta va deveni pentru totdeauna o parte a memoriei globale a omenirii, alături de lista Celor 7 Noi Minuni ale Lumii", a anunţat fundaţia pe site-ul său oficial.

Sursa: MSNBC , N7W

Sfaturi pentru a nu arde carnea pe grătar

Am incercat de mai multe ori sa fac coaste la gratar sau carnati insa tot timpul se ardeau. Erau foarte buni la gust insa putin prea arsi.Atât cârnaţii cât şi coastele lasă grăsime, care arde, şi astfel se arde şi carnea. Dacă îi fierbi înainte să-i pui pe grătar, vei scăpa de excesul de grăsime şi se vor face mai repede, astfel vor scădea şansele să se ardă sau să se usuce.

Iata mai jos cateva sfaturi :


Cârnaţii
Se fierb într-o cratiţă mare cu apă ce fierbe constant, timp de 10 minute, apoi se scurg bine de apă şi se lasă pe grătar 5-8 minute până când devin aurii.

Coastele de porc
Se fierb într-o cratiţă adâncă cu apă suficientă încât să le acopere şi condimente la alegere. Se fierb o oră ½ sau până când devin foarte fragede. Se scurg bine de apă, apoi se lasă pe grătar câte 8 minute pe fiecare parte, ungându-le din când în când cu marinadă.

Propunere reteta pentru coaste la gratar gasiti la sectiunea "idei si sfaturi pentru bucatarie".


Sursa:www.goodfood.ro

Idei desert


Zilele astea am avut o pofta nebuna de ceva dulce. M-am consultat cu prietenul meu intelept (internetul) si iata citeva ideei simple si gustoase prezentate la sectiunea "idei si sfaturi pentru bucatarie".


Pofta buna.

Bunele maniere

Norme sociale

Parintii trebuie sa tina pasul cu lumea dinamica in care traim si sa isi actualizeze cunostintele despre normele sociale in permanenta. Copiii invata astazi cum sa-si schimbe statusul de pe Facebook sau cum sa scrie un SMS. Nu uita insa de lectiile importante pe care trebuie sa i le predai despre cum sa privesti un om in ochi atunci cand discuti cu el si cum sa exprimi ceea ce gandesti intr-o maniera diplomata, dar clara.

Bunele maniere

Daca tu nu ii vei preda micutului regulile de comunicare si nu il vei invata sa isi dezvolte abilitatile de interactionare, de unul singur e posibil sa nu-si dea interesul. Da-ti interesul si este posibil ca puiul tau sa deprinda bunele maniere in ceea ce inseamna conversatiile cu cei din jur si sa ii invete la randul sau pe prietenii si colegii sai.

Amintiri

Ce poate fi mai pretios decat amintirile pe care le ai din copilarie? Copiii devin din ce in ce mai prinsi in lumea virtuala si uita sa comunice cu cei din jur. Asa ca posibilitatea de a avea amintiri placute legate de aceasta perioada de aur sunt limitate. Pentru a-i ajuta sa-si construiasca un album veritabil cu intamplari din copilarie, invata-l mai intai cum sa interactioneze cu ceilalti copii.

Reguli

Pentru a incuraja discutiile, conversatia incepe din familie. Roaga-l pe cel mic sa nu raspunda la telefon sau la mesaje in timpul cinei si mai degraba vorbiti despre cum si-a petrecut fiecare ziua. In plus, invata-i sa raspunda politicos la telefon. Daca bunicii locuiesc departe, chiar daca folosesc e-mailul, incurajeaza-l pe cel mic din cand in cand sa le trimita si o scrisoare.

Violenta si desenele animate

Desenele animate sunt si au fost dintotdeauna pline de scene violente, iar micutii telespectatori sunt destul de usor influentati in directia unui comportament la fel de violent.

Studiile conduse de-a lungul timpului au aratat ca micutii au un comportament usor de influentat mai ales prin ceea ce vad la televizor. Desenele animate din programul canalelor de televiziune pentru copii contin numeroase scene de lupta, agresiune si limbaj amenintator, ceea ce ii face si pe cei mici sa se comporte similar cu cei din jur.

Un copil petrece in medie 30 de ore pe saptamana in fata televizorului, cele mai multe urmarind desene animate, inca de la varste foarte fragede. Majoritatea serialelor se bazeaza pe tematica luptei dintre bine si rau, dar de cele mai multe ori, batalia se da cu sange, arme revolutionare sau tehnici supranaturale. Chiar daca producatorii actuali pot fi blamati pentru tipul de desene cu care ii obisnuiesc pe copii, nici clasicele episoade animate nu par a fi prea pasnice.

Sa luam, de exemplu, desenele preferate ale tuturor categoriilor de varsta, Tom si Jerry. Oricat ar fi de amuzanti si dragalasi, cei doi nu inceteaza sa-si faca rau ori de cate ori au ocazia, sa fie cruzi si neiertatori si sa isi aplice reciproc pedepse violente. Nici Popeye nu se lasa mai prejos cand, plin de puterea data de spanac, il scutura din incheieturi pe Bluto.

Desenele din categoria Looney Tunes sunt si ele destul de graitoare in ceea ce priveste urmarirea constanta a lui Bugs Bunny sau Duffy Duck de catre vanatorul-porcusor. Cand mai tarziu a aparut serialul animat Pokemon, violenta si durerea transmisa copiilor era deja usor de trecut cu vederea. Insa efectele ei au ramas vizibile.

De cele mai multe ori, copiii incep sa dezvolte o atitudine negativa fata de scoala, refuza sa isi mai faca temele, incep sa raspunda nepoliticos in fata parintilor, se poarta agresiv cu colegii de gradinita sau scoala. Semnele sunt evidente, iar solutia este limitarea timpului petrecut in fata televizorului sau al calculatorului, cu jocurile pline in aceeasi masura de violenta.

Sursa: www.mami.ro

Pielea bebelusului pe timp de iarna

Pentru a preveni aceste simptome, poti sa iei cateva masuri de precautie.

  • Nu-l lasa pe cel mic prea mult in baie. Paradoxal, apa ii poate usca pielea. In general, baita nu trebuie sa dureze mai mult de zece minute. Atunci cand il usuci, nu-i freca pielea cu prosopul, cu mai degraba tamponeaza-l. Mare atentie si la tipul de sapun ales sau la samponul pe baza de alcool, care deshidrateaza suprafata pielii.
  • Nu toti copiii au nevoie de un plus de hidratare la nivelul pielii. Unii micuti au un sistem propriu prin care epidermul isi autoregleaza temperatura si nivelul de hidratare. Daca puiul tau are totusi nevoie de un ajutor in acest sens, alege creme sau lotiuni mai solide. Evita produsele pe baza de condimente, chiar daca sunt naturale. Insista cu hidratarea in zona scutecului pentru a preveni iritatiile. Uneori, chiar este nevoie si de crema de protectie solara in un factor de protectie de minimum 30. Soarele poate fi periculos, chiar daca nu-si face simtita caldura.
  • Iarna, micutilor le curge des nasul, asa ca zona devine uscata si iritata de la servetele sau batiste. O crema hidratanta poate fi de ajutor. Si buzele puiului tau se pot crapa din cauza vantului si al frigului, asa ca un balsam de buze este ideal, indiferent de varsta.
  • Imbracamintea este importanta in sezonul rece, iar parintii au tendinta sa isi infofoleasca micutii, pana cand acestia ajung sa transpire, iar ulterior sa se irite pe piele. Nu este gresit ca bebe sa fie imbracat cu mai multe straturi de haine, insa acestea trebuie sa fie dintr-un material care nu favorizeaza transpiratia, de preferat bumbac.
  • Extremitatile expuse la frig sunt predispuse la piele uscata. De aceea, manusile, caciula si sosetele trebuie alese cu grija pentru anotimpul rece.
Daca sesizati o roseata persistenta, bubite sau piele aspra pe corpul lui bebe, nu ezitati sa faceti o vizita medicului pediatru.

Sursa:www.mami.ro

Ornament de toamna


Avind in vedere ca toamna abunda cu tot felu de nuci, castane, ghinde, alune de ce sa nu profitam de ele si in alte moduri si sa creem obiecre decorative dragute pentru casa sau de ce nu pe post de cadouri.

Iata asadar mai jos o idee foare ingenioasa.

Avem nevoie de :
- pistol de lipit cu silicon
- nuci, alune, castane (de marimi diferite), ghinde
- o forma rotunda de cununa si plata de lemn cu gaura in mijloc
- o funda de culoarea maro

Cum procedam :
Se lipesc nucile pe o latura a formei de cununa, variind nucile.Completaţi spaţiile dintre nuci cu unele mai mici astfel incit sa nu se vada baza. Asiguraţi-va ca marginile interioare şi exterioare ale formei de coroana sunt ascunse in intregime cu nuci. Legati panglica de coronita pentru un aspect mai placut.

Sursa: www.marthastewart.com

Hidratare

Temperaturile scazute, aerul uscat si vantul nu fac decat sa iti usuce pielea, de aceea este nevoie de un plus de atentie asupra tenului in anotimpul rece. Pielea trebuie hidratata o data cu venirea toamnei si cu instalarea frigului. Cine a zis ca mami nu trebuie sa aiba grija si de aspectul sau? De aceea, ti-am pregatit cinci sugestii pentru a-ti proteja tenul si pielea.

Bea multa apa!

Daca esti hidratata pe interior, se va vedea si la exterior. Celulele corpului tau trebuie sa cuprinda apa, altfel se inrosesc si se vad la suprafata, facand pielea iritata si aspra.

Foloseste crema hidratanta!

E important sa vii cu un ajutor de hidratare si din exterior, dar ai grija cand alegi cremele. Opteaza pentru lotiuni care contin nutrienti ca vitamina A, D si E. Nu uita, crema creeaza si o bariera pentru a retine umezeala de la nivelul pielii astfel incat sa nu se usuce imediat ce intalneste aerul rece.

Instaleaza un umidificator!

Cu toate ca pare o idee mai potrivita pentru vara, aerul poate deveni uscat si in timpul iernii in casa, din cauza sistemului de incalzire. De aceea, este important ca nivelul de umezeala sa fie pastrat constant in interiorul locuintei. Un umidificator te va ajuta pe tot parcursul anului.

Acopera-ti pielea!

Chiar daca nu poti sa iei umidificatorul cu tine cand pleci afara, poti apela totusi la un truc pentru a retine putina umezeala din aer si a mentine temperatura corpului. Acopera-ti fata cu un fular ridicat cat mai aproape de nas, iar din maini nu trebuie sa lipseasca manusile. Pielea se va pastra in acest fel hidratata pentru un timp indelungat.

Foloseste un sapun potrivit!

Nu doar aerul uscat poate fi de vina pentru o piele cu un aspect aspru. Sapunul antibacterian preferat in sezonul gripei poate sa usuce epiderma de la nivelul palmelor, motiv pentru care ar trebui inlocuit cu unul hidratant. Poti gasi chiar unul cu aceleasi proprietati ca si lotiunea de corp si care sa contina vitamine.

Sursa:www.mami.ro

Morcovii - citeva informatii

Morcovul contribuie la apararea organismului in fata agentilor externi in timpul iernii.Acesta contribuie, in mod semnificativ, la apararea organismului in fata agentilor externi in timpul iernii. Contine vitamina A, provitamina A (carotenul), vitamina C si complexul vitaminic B, alaturi de saruri minerale, hidrati de carbon si pectine. Aceste substante active ii confera calitati terapeutice de exceptie: este cicatrizant gastric, antianemic, diuretic, depurativ, laxativ, detoxifiant activ, stimulator hepatic si renal. Consumul frecvent de morcovi previne si imbatranirea prematura.
Stim cu totii ca morcovul este o leguma radacinoasa originara din Asia care are un continut bogat in vitamina A, beta-caroten, fier, magneziu, potasiu si fibre. Consumat cu regularitate morcovul mentine sanatatea organismului si in special cea a ochilor, a pielii si a parului, si a oaselor datorita continutului de vitamina K. Datorita gustului si aromei deosebite, folosim morcovul la mancare, in salata, in salata de cruditati sau in amestec cu alte legume cand ne facem cate o bautura energizanta din legume si fructe. Din morcov putem face insa si un desert-medicament gustos recomandat atat copiilor cat si adultilor.

Iata mai jos o idee. Aceasta prajitura este delicioasa, am fost primul tort facut pentru fetita mea cind a implinit varsat de 1 an.


Prajitura cu morcov
Parti egale: cate o cana de morcov ras prin razatoarea mica, o cana de ulei, o cana de zahar; apoi un praf de copt stins cu otet si faina cat cuprinde. Pentru o prajitura mai bogata se poate folosi o cana de 350 sau 400 de grame.Puteti sa puneti si un praf de scortisara pentru un gust mai fin. Tava de friptura(de preferat celei patrate) se unge cu ulei sau margarina peste care se presara putina faina. Compozitia se aranjeaza in tava cu mana peste care se presara nuca taiata sau alune zdrobite (pentru copii mai mari de un an). Se coace la foc potrivit in cuptorul incalzit in prealabil. Pofta buna!

Sursa:www.mami.com; www.ziare.ro

Informatii despre cursurile Lamaze

In urma cu aproape 5 ani eram stresata fiindca urma sa nasc, si asa cum cred ca vi se intimpla si voua in ultima perioada de sarcina toata lumea a inceput sa se dea cu parerea si sa imi ofere o gramada de sfaturi care mai de care mai bune. Cand am mers la medicul meu ginecolog cu lista de intrebari s-a uitat la mine si mi-a sugerat sa iau legatura cu un educator certificat in cursuri Lamaze. A fost cel mai bun sfat pe care l-am putut primii.

Eram in luna a-8-a cand am inceput aceste cursuri pe care le recomand tuturor viitoarelor mamici. Iata mai jos citeva informatii cu privire la cursurile Lamaze

Cursul Lamaze include urmatoarele subiecte:

  • Travaliul normal, nasterea si lauzia timpurie
  • Pozitii pentru facilitarea progresiei normale a travaliului si nasterii
  • Tehnici de masaj pentru usurarea durerii travaliului si imbunatatirea capacitatii de relaxare
  • Aptitudini de relaxare care sa fie utilizate in timpul travaliului si dupa sarcina pentru ameliorarea stresului
  • Aptitudini de comunicare intre femeia gravida si partenerul ei, pe de-o parte, si intre femeia gravida si membrii echipei medicale care ii asigura ingrijirea
  • Probleme care pot sa apara in timpul travaliului si nasterii
  • Ghidarea femeii gravide pentru a putea lua decizii informate cu privire la anestezie si alte proceduri medicale
  • Alaptarea la san si perioada de lauzie timpurie
  • Stiluri de viata sanatoasa pentru sarcina si perioada de lauzie.

Si totusi … de ce ati alege cursurile Lamaze, dintre tipurile de educatie prenatala existente? Deoarece cursurile Lamaze difera cu adevarat de orice alt tip de curs de educatie prenatala si iata cateva dintre caracteristicile lor individuale:

  • Sunt mici, individualizate, lucrandu-se cu 4 pana la 6 cupluri.
  • Ofera 12 ore de pregatire, incluzand timp pentru aptitudinile practice si masuri de confort, la fel ca si timp destinat discutiilor de grup.
  • Educatorii care sustin cursul Lamaze sunt dedicati si cred cu adevarat in Filozofia Lamaze pentru Nastere
  • Educatorii au cele mai inalte si cele mai cunoscute titluri in educatia prenatala – Educatori Prenatali Certificati Lamaze.

Pentru a gasi un educator certificat Lamaze in zona voastra, puteti accesa Lamaze Certified Childbirth Educator Locator Directory sau puteti accesa pagina www.lamaze.ro
Fiecare Educator poate oferi detalii individuale despre cursul sustinut de el, detalii referitoare la durata cursului, numarul de participanti si costurile implicate.