De ce se tem copiii de persoane straine?

In jurul varstei de 7-8 luni, micutii se sperie de figurile necunoscute. Nu este neaparat o etapa prin care trec toti copiii, insa majoritatea au tendinta sa fie timizi in prezenta persoanelor straine. Ce face puiutul tau de fapt este sa se uite la fetele necunoscute ale celor din jur, apoi cauta cu privirea trasaturile familiare ale mamicii si ale taticului. Acesta se va linisti doar cand isi va da seama ca nu este singur cu necunoscutii.

Se poate observa de asemenea si ca atunci cand un musafir doreste sa se apropie de cel mic, acesta intoarce capul si se ghemuieste in bratele mamei sau ale tatalui. Reactia este si mai puternica daca strainii sunt galagiosi sau daca au fete triste si mai putin prietenoase. Teama atinge cote maxime la copii atunci cand mama nu este pezenta, dat fiind ca aceasta este cea mai cunoscuta figura.

Este recomandat ca piticii sub un an sa nu fie dusi la petreceri cu multe persoane, mai ales daca se observa ca se sperie in astfel de imprejurari. Ei trebuie sa se acomodeze treptat cu strainii, iar necunoscutii trebuie sa invete sa se comporte in preajma celui mic. Pentru a nu-l speria pe prichindel, necunoscutii ar trebui sa zambeasca si sa vorbeasca mai intai cu el, nu sa se duca direct sa-l atinga si sa il ia in brate.

In plus, pentru a se acomoda cu figuri straine din mediul inconjurator, piticul trebuie sa poata vedea oamenii peste umarul mamei atunci cand este tinut in brate la plimbare sau in autobuz.

De asemenea, este posibil ca unele persoane sa ii starneasca micutului curiozitatea, ceea ce il a face sa se apropie de ele fara teama. Doar treptat poate invata micutul sa devina increzator si sa para interesat de persoanele noi din jur, fara sa isi arate o teama vadita fata de ele.

Sursa:www.mami.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu