Cum sa monitorizezi accesul copiilor la internet

Vremurile cand micutii se jucau doar cu masinute si papusi au trecut de mult. Noua tehnologie ii acapareaza de la varste din ce in ce mai mici. Invata inca de la 2-3 ani sa utilizeze computerul si nu dureaza mult pana cand descopera si infinita lume a internetului.

Modelul parintilor functioneaza intotdeauna, asa ca atunci cand te vede tastand frenetic si privind incruntata la monitor, cu prima ocazia va incerca sa-ti imite comportamentul.

Cand sunt mai mici, accesul lor poate fi limitat doar la jocuri pe calculator, insa pe masura ce cresc, vor dori sa caute diferite informatii pentru proiecte si referate la scoala. Riscurile expunerii unui minor la capcanele internetului sunt insa destul de mari, prin urmare parintii sunt datori sa fie atenti pentru a evita acest lucru. Abia dupa ce va invata sa navigheze cu responsabilitate, vei putea sta linistita ca nu va mai fi bombardat cu eventuale mesaje pornografice sau cu propuneri din partea pradatorilor online.

  • Mai intai, nu duce computerul de la bun inceput in camera copilului. Mai ales daca acesta este inca la o varsta in care curiozitatea nu-i da pace, este de preferat sa ai posibilitatea sa-i supraveghezi vizitele online. Prin urmare, pozitioneaza calculatorul sau laptopul in camera de zi, intr-un spatiu deschis, astfel incat monitorul sa poata fi observat din orice unghi.
  • Descarca si instaleaza programe care restrictioneaza accesul minorilor la anumite pagini web sau camere de chat. De asemenea, asigura-te ca ai un sistem antivirus bun, in cazul in care micutul tau va accesa din greseala un link riscant.
  • Verifica frecvent in baza de date a computerului paginile accesate. Poti face acest lucru prin deschiderea browser-ului web si apasarea concomitenta a tastelor CTRL+H. Ti se vor afisa, pe zile, siteurile vizitate.
  • Discuta cu micutul tau care sunt pericolele internetului si invata-l sa il foloseasca responsabil. Oricum, o perioada tot este recomandat sa fie supravegheat.
  • Daca puiul tau vrea o adresa de mail chiar dinainte de a pleca in clasa intai, permite-i sa o foloseasca pe a ta, sau creeaza una la care sa stii parola, pentru a putea verifica mailurile primite.
  • Stabileste un program de stat la calculator zilnic. Dincolo de faptul ca sederea indelungata in fata monitorului afecteaza vederea, copilul tau nu trebuie sa devina dependent de computer, asa cum patesc multi adolescenti. Indiferent ca este vorba de cateva jocuri sau de cautarea unor informatii, spune-i dinainte cat are voie sa stea si nu te lasa manipulata atunci cand solicita prelungiri.

Sursa:www.mami.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu