Sfaturi pentru prepararea sosului Bechamel

Dacă îţi place lasagna sau vrei să înveţi să o faci acasă, atunci aruncă citeşte mai jos şi învaţă câte ceva despre sosul Bechamel.Aparent un sos banal, Bechamelul este unul din cele 5 sosuri care stau la baza bucătăriei internaţionale, din care derivă toate celelalte sosuri cunoscute în ziua de azi.

Istoria culinară arată că sosul Bechamel datează încă din secolul al XVI-lea, deşi, oficial, apariţia lui este datată în secolul următor. Desigur, acesta se consuma doar în casele celor mai avuţi care îşi permiteau să adauge lapte în sosurile preferate.

Cunoscut şi sub denumirea de sos alb, sosul Bechamel are la bază doar 3 ingrediente: faina, unt si lapte. Reţeta lui este foarte simplă. Se pune pe foc mediu o cratiţă pentru sosuri. În aceasta se topesc 2 linguri de unt. Când untul s-a topit complet, se adaugă 2 linguri de făină şi se amestecă. După ce s-a încorporat făina în unt, se adaugă 1 cană de lapte încălzit. Se dă focul mai mic şi se amestecă încontinuu 15-20 de minute, până când sosul este gata. Se asezonează cu sare, piper şi nucşoară.

Atenţie!
Sosurile pe bază de făină trebuie să fiarbă bine, altfel făina va fi crudă, iar rezultatul final nu va fi unul gustos. Dacă măreşti cantitatea ingredientelor, trebuie să fierbi mai mult timp sosul (aproximativ 30 de minute, dar gustă şi îţi vei da seama dacă este gata).

Este foarte important ca laptele să fie cald sau fierbinte. Aşa se previne apariţia cocoloaşelor. Dacă totuşi apar cocoloaşe, se amestecă bine cu un tel sau, în cel mai rău caz, se strecoară sosul la final.
Sosul Bechamel se foloseşte în prepararea lasagnei, a budincilor cu macaroane, a şniţelelor, a altor sosuri (de exemplu Mornay), a musacalei, a sandviciurilor croque monsieur sau pentru îngroşarea supelor.

Ştiai că...
-         sosul făcut din făină prăjită în unt se numeşte rântaş
-         toate sosurile care au ca ingredient principal făina îngraşă, deci consumă-le ocazional
-         sosul Bechamel este, de fapt, un semipreparat pentru că nu poate fi consumat singur, dar îl poţi servi ca atare peste preparate pe bază de peşte, brânză sau ouă
-         sosul se serveşte cald (se păstrează cald la bain-marie) şi se poate depozita în frigider timp de 2 zile

Variaţiuni
-         poţi înlocui laptele folosit cu smântână pentru gătit sau supă
-         pentru un plus de gust, sotează în unt ceapă tocată, înainte să îl amesteci cu făina sau adaugă la final o frunză de dafin
-         ca să obţii sosul Mornay, odată ce a fiert suficient Bechamelul, se adaugă aproximativ 50g de brânză maturată cu aromă puternică (Gruyere, parmezan sau Cheddar) – acesta se serveşte peste legume făcute la abur (merge foarte bine cu broccoli)

Iata si o reteta utila:
Încearcă sosul Bechamel într-un din reţetele noastre de lasagna.

Sursa: http://www.goodfood.ro;  foto:http://www.bucatarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu