Bucataria Hoinara - "un proiect romanesc de bun gust"

Probabil ati auzit pe la televizor sau ati citit prin diferite ziare despre "Bucataria Hoinara" si v-ati intrebat ce o mai fi si asta........ Prima data cand am auzit de acest concept a fost atunci cind un prieten de al meu, mare bucatar si protagonist in acest proiect mi-a trimis citeva poze ce mi-au starnit interesul.

Bucătăria Hoinară este un album de fotografie și de gusturi. Deși își spune "bucătărie”, nu conține rețete, ci mai degrabă întîlniri. Între oameni, locuri, ingrediente - fiecare cu povestea și aroma sa. Albumul adună în paginile sale călătoria și gastronomia, gusturile locale cu cele de aiurea, Banatul cu Patagonia, iarba de acasă cu verdele de Papaya și creveții jumbo cu Mocănița.

Albumul este o colecție de "popasuri de bucătărie” în toate regiunile din România, în locuri fermecătoare - unele dintre ele foarte puțin cunoscute. Se gătește în gospodării țărănești și șoproane părăsite, în curți de biserici, pe malul Dunării, pe plaja de la Portița sau în mlaștina Letea.

Odată popasul descoperit, se trece la partea cu adevărat savuroasă a gătitului. Gusturile se combină exuberant, după inspirația invitaților-bucătari ai lui Răzvan Voiculescu. Foarte rar se gătește în spiritul locului, mai toate reţetele sînt suprapuneri cosmopolite, gusturi japoneze, mediteraneene, sud-americane amestecate cu aromele "locale”, cu peisajul românesc și cu povestea oamenilor pe care "bucătarii hoinari” îi întîlnesc.

Parcurgind cele 300 de pagini ale albumului, descoperi că o călătorie în Românie poate să devină o savuroasă expediție în jurul (bucătăriilor) lumii.

Albumul este însoțit de un DVD cu making-of. Filmul este realizat de Șerban Georgescu.

Din decembrie, Bucătăria Hoinară va fi în librării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu