Cate ceva despre rucola

Rucola este o plantă care se cultivă mai ales pentru frunze. Se foloseşte în salatele de toate tipurile şi este întâlnită cu precădere în bucătăria europeană. Ai fi surprins să afli că şi bunica folosea această plantă, denumirea ei românească fiind „voinicica”.Rucola se înrudeşte cu păpădia, are un gust uşor iute şi o textură crocantă. Este o plantă de primăvară, dar o poţi găsi în supermarketuri tot restul anului.

Dacă ai un pervaz luminos sau un petic de curte, plantează câteva seminţe şi te vei bucura de frunzele ei proaspete până în toamnă. Nu este o plantă pretenţioasă, îi trebuie doar soare şi apă. În plus, nu e nevoie să plantezi seminţe în fiecare an deoarece rucola este o plantă perenă.


Pentru a beneficia de toate vitaminele alege frunzele tinere, de culoare verde închis, fără pete. Frunzele ei fac parte din categoria superalimentelor şi sunt foarte sărace în calorii (20g de rucola comţin doar 5kcal).Tot ce trebuie să faci pentru a o consuma este să o speli bine. Dacă nu îţi place să o savurezi ca atare, încearc-o în mai multe combinaţii de salate, ca topping pentru
pizza, tarte şi paste

 Rucola este o salată la modă, dar destul de scumpă, aşa că, dacă o cultivi chiar tu, nu numai că e distractiv şi creşte repede, ci vei face şi ceva economii. Dacă nu ai deja o cultură de rucola, mai poţi să o cultivi în grădină anul acesta.

1
Alege un loc însorit din grădina ta sau, dacă vrei să cultivi rucola pe balcon, poziţionează lădiţa pe un pervaz cu expunere la soare. Foloseşte o mistrie pentru a pregăti un mic şanţ cu adâncime de 2,5cm. Seminţele tebuie semănate rar, la o adâncime de 1cm. Dacă ai loc în grădină pentru mai multe rânduri, distanţa dintre ele trebuie să fie de 30cm.

2
Odată ce apar răsadurile, ele trebuie distanţate la 20cm pentru a le lăsa spaţiu să crească.

3
Frunzele ar trebui să fie gata pentru a fi culese în câteva săptămâni. Poţi tăia frunze separate sau poţi să rupi întrega plantă de la înălţimea de 2cm. Va apărea în curând o nouă recoltă de frunze.

 
Sfaturi pentru succes
  - Rucola poate fi crescută şi pe timpul iernii, dar trebuie protejată cu plastic. Perioada dintre însămânţare şi recoltă va fi însă mai mare şi se poate întinde până la 12 săptămâni.   - Rucolei îi place să stea la soare şi să aibă solul bine udat, dar dacă o cultivi vara, se recomandă puţină umbră pentru că va înflori repede sau se va strica.   - Asigură-te că o uzi bine, altfel poate dezvolta o aromă prea puternică.   - Rucola poate fi atacată de purici, care fac găuri mici în frunze. Protejează-ţi plantele de ei sau de alţi dăunători crescându-le sub perdele vechi sau ţesături fine de muselină.   - Florile de rucola sunt comestibile, dar odată ce planta a înflorit, gustul frunzelor sale se va deteriora.



Sursa : www.goodfood.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu