Leurda

Cunoscută şi sub denumirea de „usturoi sălbatic”, leurda este una dintre verdeţurile specifice primăverii. Dacă iarna a fost blândă, te poţi bucura de savoarea leurdei încă din februarie, iar sezonul ei se extinde până în iunie.


Cel mai indicat este să o cumperi din piaţă sau din magazine, dar, dacă vrei să încerci să o culegi chiar tu, trebuie să ştii să o recunoşi. Frunzele sale sunt late şi au o culoare verde intens, florile albe sunt dispuse în inflorescenţă sub formă de umbrelă, iar rădăcina arată precum usturoiul tânăr. Este foarte important să nu o confunzi cu alte plante care pot fi otrăvitoare (de exemplu, frunzele de lăcrămioară se aseamănă foarte bine cu leurda). Ca să fii sigur că ceea ce ai cules este leurdă, rupe o frunză şi vei simţi mirosul specific usturoiului.


Ca majoritatea plantelor, şi leurda are proprietăţi terapeutice. Aceasta ajută la scăderea nivelului de colesterol, previne formarea cheagurilor de sânge, scade presiunea arterială, are proprietăţi antibacteriene şi antifungice.

Pentru că este o plantă sălbatică şi se înmulţeste rapid pe zone largi, este folosită şi ca plantă furajeră. Vacile care pasc pe păşuni pline de leurdă oferă un lapte cu gust de usturoi. În Elveţia, se foloseşte acest tip de lapte pentru a produce untul cu aromă de usturoi. Se poate mai natural de atât?

În gastronomie se folosesc de obicei frunzele, dar florile şi bulbul sunt comestibile, unii ar spune chiar gustoase. Foloseşte leurda  în supe şi salate sau drept plantă aromatică.

Profită de sezon şi încearcă:
Supă cremă de leurdă
Salată de leurdă şi brânză de capră
Tzatziki cu leurdă şi mentă
Plăcintă cu brânză de vaci şi leurdă



Sursa: www.goodfood.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu