Noaptea muzeelor 2012 in Maramures

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a opta ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în România și asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului dedicat, www.noapteamuzeelor.ro,  dar și a unei campanii de promovare la nivel național. 
Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor la adresa  http://nuitdesmusees.culture.fr.
Iata si citeva sugestii pentru orasele Baia Mare si Sighetu Marmatiei


BAIA MARE
Loc:  Muzeul Judetean de Arta 
Ora:  10.00 - 24.15
În cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, la ora 16,00 va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Forms of Beauty”, realizată de muzeul nostru în parteneriat cu „Team for Youth Association”. Expozitia a fost organizata de catre un grup de voluntari internationali, dupa cum urmeaza: Paulina Walowska (Polonia), Predrag Radivojevic (Serbia), Marija Bozinovska (Macedonia), Tabita Boier (Romania), Pop Izabela (Romania).Vizitatorii vor mai putea admira expoziţia permanentă „Centrul Artistic Baia Mare. Repere Europene între tradiţii şi inovaţii”.În sălile de expunere va rula pe fundal muzică clasică iar pe holul de la intrarea în muzeu vor fi proiectate imagini vechi din Baia Mare dar şi secvenţe dintr-un concert susţinut de Cliff Richard and the Shadows. 
Loc: Muzeul de Mineralogie 
Ora: 19.00-1.00
In programul evenimentul sunt prinse jocuri interactive de descoperire si identificare, un concert de muzica rock sustinut de trupa Next, un recital de cantece mineresti al coralei Nicolici Alexandru si un recital de muzica populara sustinut de Nicolae Sabau.
Loc: Planetariul
Ora: 19.30-2.00
Evenimentul va cuprinde un spectacol de planetariu special – cerul in viziune populara romaneasca, proiectie de filme documentare, concursuri de cultura generala, prezentari digitale, observatii astronomice si jocuri de societate cu tematica astronomica. 
Loc: Muzeul de Etnografie si Arta Populara,
 
Ora: 20.00-2.00 
 Ora:  14.00- Vernisarea expozitiilor: Norvegia in imagini “Oamenii si natura din regiunea Telemark” si Traian Biltiu Dancus- Grafica 
 15.00-Lansare de carte “Covorul maramuresean” de Ioana Dancus
“Noaptea Muzeelor” va fi marcata la Muzeul de Etnografie si Arta Populara printr-o serie de activitati din care nu vor lipsi vizitarea expozitiilor “Triunghiul de Aur al Indiei”, “Imagini din Norvegia” si proiectarea unor filme precum “Meserii pe cale de disparitie”, “Tanase Cocean. Olarul din Sacel”, “Poarta din muzeu” de Nicoara Mihali, “Volohii din Carpatii Padurosi. Un popor pierdut in istorie”.

SIGHETU MARMATIEI
Loc: Muzeul Etnografic al Maramuresului, Sighetu Marmatiei
 
 
Ora: 21.00
Proiectii de filme documentare




Sursa:Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR); www.emm.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu