Copiii si gatitul

Pe lângă faptul că este distractiv, gătitul este unul dintre cele mai importante deprinderi pe care un copil le poate învăţa. Dacă veţi alege reţetele cu grijă şi veţi păstra siguranţa, toată lumea se va distra de minune!

Cum îi ajută gătitul pe copii să înveţe
Ca adulţi, tindem să uităm câte lucruri sunt de învăţat dintr-o lecţie de gătit. Veţi fi uimiţi cât de mândri vor fi copiii când vor şti denumirea ingredientului următoarea dată când îl întâlnesc. Alte beneficii în urma unei lecţii de gătit sunt :

Matematică Copiii mai mici pot număra ingredientele, iar cei mari pot face adunări şi scăderi folosind cantităţi. Citiţi cantităţile din reţetă şi număraţi cu voce tare pe măsură ce preparaţi.
Ştiinţă Explicaţi copiilor procesele care au loc în cuptor sau în tigaie şi de ce.
Scris şi citit Vor citi etichete şi reţete, apoi vor compune reţete proprii. Copiii vor fi entuziasmaţi de păstrarea unui jurnal de bucătărie.
Geografie Explicaţi-le de unde provin ingredientele şi preparatele, indicându-le pe hartă.
Lexic Gătitul este plin de cuvinte necunoscute, care vor îmbogăţi vocabularul copilului tău.
Dexteritate În loc să-i lăsaţi să facă mizerie, mai bine îi învăţaţi cum să mânuiască ustensilele pentru o eficienţă maximă.

Captează-le atenţia

Copiii se plictisesc repede, aşa că alegeţi reţete scurte, pe care le pot gusta pe măsură ce le prepară. Reţetele cele mai de succes incercate cu fetita mea au fost cele de prăjituri, căci puteau fi servite imediat după coacere. O satisfactie totala este atunci cind framanta aluatul sau face forme din aluat.
Alegeţi reţete pe care copiii deja le cunosc sau întrebaţi-i ce le place să mănânce şi ce anume ar vrea gătească dintr-o carte de bucate.

Siguranţa pe primul loc

Nu este niciodată prea devreme să înveţi copiii arta gătitului. Cu toate acestea, ei trebuie feriţi de accidente şi învăţaţi să gătească în siguranţă. Din acest punct de vedere, mulţi părinţi nu ştiu ce să le permită copiilor să facă. Fiona Hamilton-Fairley, directorul Şcolii de gătit pentru copii din Acton, vestul Londrei, ne împărtăşeşte experienţa sa: “Lucrăm cu copii începând de la vârsta de 3 ani. Cei între trei şi cinci ani adoră să măsoare cu linguri şi să amestece. La vârsta de şase ani deja sunt capabili să radă brânza, să cureţe fructele şi legumele în siguranţă. În jurul vârstei de şapte, opt ani îi învăţăm să mânuiască cuţite ascuţite într-un mod cât mai sigur. Apoi, la vârsta de nouă, zece ani copiii sunt capabili să îndeplinească sarcini majore, sub directa noastră supraveghere. Dacă nu aveţi încredere să lăsaţi copiii să folosească cuţite ascuţite, folosiţi cuţite mici cu vârful rotund, cunoscute şi sub denumirea de cuţite pentru tomate.

Sfaturi utile:
• Întotdeauna începeţi prin a vă spăla pe mâini şi explicaţi copiilor de ce este importantă igiena.
• Dacă au nevoie de un scaun pentru a ajunge la suprafaţa de lucru, aveţi grijă ca aceştia să nu alunece. Puneţi o cârpă umedă sub suprafeţele de tăiat pentru a nu aluneca.

Sursa:www.goodfood.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu