Ce este fetrul?


Daca vi s-a intamplati sa gasiti ursuleti si marionete cu forme si culori ciudate, facute dintr-un material care parea sa fie lana, dar avea o textura diferita de lana pe care o cunoasteti, ei bine trebuie sa stiti ca acel material minune se numeste fetru.

Ce este fetrul?

Fetrul este o pasla subtire din lana sau par de animal, disponibila sub mai multe forme si intrebuintata in activitati diverse, de la constructii la confectionat palarii si accesorii. Se pare ca este una dintre primele fibre descoperite si folosite de om, astfel ca intrebuintarile i-au fost indelung testate de-a lungul timpului. Lasand la o parte constructiile si alte industrii care se mai foloseste, in arta sau artizanat, fetrul si lana sunt utilizate prin diverse tehnici si in diverse stadii ale impaslirii. Spre exemplu, in magazinele de specialitate exista lana complet impaslita, disponibila sub forma de foi colorate si cu diferite grosimi. Mai amuzant este insa sa cumperi doar fibrele de lana si sa incerci sa o impaslesti chiar tu, prin diferite metode. In egala masura, puteti cumpara direct lana colorata si o puteti impasli acasa, la ud sau o puteti impasli cu acul. In toate aceste cazuri rezultatele sunt diferite si merita sa le testati pentru a vedea cum se folosesc.

Iata citeva sfaturi.

Impaslirea la ud

Este una dintre cele mai vechi forme de impaslire. Trebuie sa luati fibrele de lana, sa le udati sau sa le stropiti cu apa si sapun si apoi sa le agitati, rulati, pana cand incep sa se prinda si sa formeze un material. Fibrele de lana au solzi microscopici pe suprafata lor, care prin agitatie se prind unele de altele. Apa este folosita pentru a micsora si a da forma.

Impaslirea cu acul

Pentru aceasta tehnica aveti nevoie de un burete mai gros si de un ac special de fetruit. Puteti sa cumparati direct un set de impaslit, sau puteti gasi acul la mercerii sau magazinele de artizanat. Va sfatuiesc sa cumparati mai multe ace, deoarece se pot rupe la primele incercari. Rezultatul final va fi o semi-impaslire deoarece materialul va fi in continuare pufos. In general, pentru formele mai mari se foloseste tehnica impaslitului cu apa, si pentru detaliile mai mici, se continua cu acul.

sursa: www.ilovehandmade.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu