Cum invatam copiii sa mearga pe bicicleta


Vine o vreme in viata unui parinte cind trebuie sa-si invete copilul cum sa mearga cu bicicleta.
Micutul poate merge pe bicicleta inca de la trei ani. Alegerea bicicletei nu se face doar in functie de preferinetele lui (dar nici in absenra copilului, trebuie sa ii placa si lui), ci si tinand cont de dezvoltarea motrica si necesitatile pe care copilul le prezinta.


Cum alegem bicicleta? Cateva sfaturi.

In primul rand bicicleta trebuie luata in functie de sexul copilului. Cele pentru baieti prezinta o bara, un cadru si au saua cu o forma diferita.

Cu doua sau cu patru roti? Pentru inceput este indicat cu patru roti care ulterior se demonteaza dupa ce copilul a invatat sa mearga pe bicicleta. Insa daca este mare, peste 10 ani si prezinta o buna dezvoltare motrica, puteti sa ii cumparati direct o bicicleta cu doua roti. Intotdeauna cumparati si accesoriile de protectie: casca, genunchiere, cotiere si eventual manusi.

Inaltimea bicicletei. Inaltimea optima a bicicletei pentru copii este cea in care saua a fost coborata maxim si copilul, suit pe bicicleta, ajunge cu ambele picioare la sol. Este indicat sa coborati saua cand faceti aceste masuratori fiindca micutul va creste...

Franele – majoritatea bicicletelor au frana atat pe roata din fata cat si pe cea din spate. Unele au frana pe ambele roti simultan, altele au separate franele pe maini, de exemplu cu mana dreapta franeaza in spate. Ceea ce este important de stiut este ca micututl nu trebuie sa franeze pe roata din fata, mai ales daca se deplaseaza cu viteza, fiindca va dezechilibra bicicleta si risca sa se accidenteze.

Rotile: cu cat rotile sunt mai mari, cu atat bicicleta are mai multa viteza. Desigur, pozitia lantului si reglarea vitezelor prezinta importanta. Insa atentie, daca micutul este incepator, este indicat sa nu ii alegeti bicicleta care poate atinge viteze mari. Majoritatea bicicletelor sunt insa categorisite pe limite de varsta, ceea ce va va ajuta sa va orientati. Se recomanda ca rotile sa fie din cauciuc negru, si nu din plastic sau alte materiale colorate fiindca sunt tratate chimic si nu prezinta aderenta suficienta pentru o buna siguranta a copilului.

Mersul pe bicicleta este un sport de rezistenta, reprezentand un bun exercitiu pentru inima, sistem cardiovascular si muschi. Bicicleta este recomandata copiilor chiar 4-5 zile pe saptamana, insa nu trebuie sa fie singurul sport pe care acestia il practica.

Suna o chestie destul de banala la prima vedere insa, citi dintre noi nu s-au facut peri albi sau au vrut sa arunce bicicleta in primul tomberon, doar pentru simplu fapt ca cel mic nu pricepe ce are de facut. Sincer, am trecut prin aceasta experienta si am ajuns sa ma cert cu sotul meu in timp ce fetita noastra se uita la noi si nu intelegea ce avem, de ce ne enervam pentru o chestie atit de banala :))

Iata mai jos un filmulet folositor pentru parintii care urmeaza sa treaca prin asa ceva, dar de ce nu si pentru cei care au trecut deja de aceasta etapa:

http://www.babycenter.com/2_how-to-teach-your-child-to-ride-a-bike_10354840.bc?bclink=list2&scid=adhoc_20110930_cobrand_target:2&pe=MlVBQWRZNnwyMDExMDkzMA..


Sursa: www.kidz.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu