Când şi ce fel de mâncare sa alegeti pentru bebe

Pe parcursul primilor trei ani de viaţă, organismul copilului trece prin multe schimbări. Alimentaţia trebuie adaptată în funcţie de vârsta copilului.

În primele luni de viaţă, cel mai bun aliment pentru bebeluşul tău este laptele matern. Alăptarea asigură o dezvoltare şi o creştere normale şi oferă puiului tău protecţia imunitară de care are nevoie.

Introducerea alimentelor solide se face la recomandarea medicului pediatru.

Cel mai adesea, vârsta la care se începe diversificarea este 4 luni (la sugarul alimentat artificial) sau 6 luni (la sugarul alimentat natural).

Diversificarea aduce un aport suplimentar de vitamine, fibre, minerale, grăsimi vegetale şi animale de care micuţul tău are atâta nevoie pentru o dezvoltare normală.

O diversificare precoce, însă, nu este benefică deoarece poate cauza reacţii alergice, instabilitate sau sensibiliate gastrică.

Introducerea alimentaţiei solide, nu înseamnă eliminarea alăptării.

Este bine să începeţi diversificarea cu un singur aliment, pe care să-l administraţi între mesele de lapte (cel mai bine între masa II şi III de dimineaţă sau IV şi V seara), timp de 3-5 zile. În acest fel, veţi putea observa eventualele reacţii adverse pe care bebeluşul le-ar putea avea faţă de alimentul nou introdus. Se poate începe gradual: oferiţi-i mai întâi 50 g, după care puteţi creşte gradual cantitatea.

Mai târziu, în jurul lunii a noua este deja de dorit ca în pireul de legume sau fructe să apară bucăţi mici de alimente.

Începând cu luna a şasea, bebeluşul îşi dezvoltă noi abilităţi: acum este perioada în care învaţă să mestece şi să înghită. Tot acum acceptă foarte bine gusturile noi.

Foarte importantă este şi cantitatea de lichide pe care sugarul o primeşte în această perioadă.

Noile băuturi introduse în alimentaţie nu trebuie să limiteze în nici un fel cantitatea de lapte matern sau formula pe care sugarul o primeşte.

O foarte mare atenţie trebuie acordată conţinutului de zaharide pe care sucurile îl conţin. Cantitatea maximă de zaharide nu trebuie să depăşească 15 g/100 ml.

Cel mai indicat mod de servire al băuturilor, altele decât laptele, este în cană, în nici un caz in biberon. Consumarea în exces a lichidelor (mai ales cele dulci) cu biberonul, poate duce la apariţia cariilor dentare.

Sursa: www.hamanek.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu