Cum scoatem petele


Se pare că, în fiecare gospodărie, există cel puţin o persoană care lasă în urmă o dâră de pete, fie ca sunt pete de grăsime, picturi pe pereti, sos de spaghete pe pereti sau covor. Date fiind spuse acestea, am hotarit sa fac un "serial" legat de indepartarea acestor pete.

Primul "episod" va fi legat de notiuni de baza ce trebuie avute in vedere in momentul in care hotaram sa tratam o pata sau un semn.

Regula de baza esta ca atunci cind vedem o pata, sa actionam cit mai rapid. Cu cit sunt mai vechi cu atit e mai greu sa le indepartam fără a deteriora suprafaţa pătată. Dacă nu identificam pata corect, sau dacă utilizam un agent sau tehnica improprie, putem face ca pata sa ramana permanenta şi sa provocam daune suplimentare obiectului pătat.

În general, petele pot fi împărţite în trei tipuri. Fiecare tip dictează anumite proceduri generale de tratament.

Petele de grasime
pot fi scoase din ţesături lavabile prin spalare manuala sau prin spălarea de maşină. Pre-tratarea prin frecare cu puţin detergent direct pe pata ajută adesea. Un inalbitor este deseori eficient la eliminarea rezidurilor.

Pentru a elimina petele de grăsime din ţesăturile ce nu pot fi spalate, curatati cu un burete pata de la centru spre margine, cu un produs de scos pete. Procesul de ştergere poate necesita mai multe aplicaţii, iar suprafata locului ar trebui să se usuce complet înainte de fiecare aplicare. Petele de grasime mai pot fi eliminate din ţesăturile ce nu pot fi spalate prin utilizarea unei substanţe absorbante, cum ar fi amidon de porumb, făină de porumb, praf de cretă franceză, etc.


Petele nongrasime sunt produse de ceai, cafea, suc de fructe, colorant alimentar, cerneală, etc. Dacă aveţi o astfel de pata pe un material lavabil, cel mai bun tratament este să stergeti cu un burete pata cu apa rece cât mai curând posibil. Dacă acest lucru nu funcţionează, încercaţi înmuierea tesaturii in apa rece. Pata se poate absorbi în termen de o jumătate de oră, in cazul in care aceasta nu se absoarbe s-ar putea sa fiti nevoiti sa lasati materialul în apă rece peste noapte. Dacă nici de aceasta data nu ati scapat de pata, frecati uşor cu un detergent lichid şi clătiti cu apă rece. In ultimă instanţă, folosirea unui inalbitor este probabil cea mai indicata, insa inainte de a aplica aceasta procedura citiţi eticheta de îngrijire a tesaturii. În cazul în care pata este veche sau a fost călcată deja, s-ar putea sa fie imposibil de a o îndepărta complet.

Petele combinate cum ar fi cafea cu frisca, salata cu sos, ruj, etc. combina elemente de garsime cu cele nongrasime.
Aceste pete pot necesita tratament dublu:-primul pentru elementele nongrasime ale peti, al doilea pentru rezidurile grase. Primul pas în tratarea unei astfel de pete este de a spala cu buretele cu apa rece, aşa cum s-a facut in cazul petelor descris mai sus, spalati cu detergent lichid pata şi clătiţi bine. După ce materialul s-a uscat, se aplică cu ajutorul unui burete solutie de scos petele pe portiunea de grasime ramasa. Se lasă să se usuce tesatura. Dacă este necesar se repeta procedura.

Sursa: http://home.howstuffworks.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu