Despre cartii - "Oamenii cartii"

Dorind sa citesc o carte buna , m-am dus la biblioteca sa imprumut ceva, nu am gasit ceea ce cautam insa am dat peste o alta carte care m-a tinut cu sufletul la gura de la inceput pina la sfarsit. Nu am mai citit demult o carte atit de "palpitanta". Cum se ivea putin timp liber cum ma strecuram in camera si mai citeam o pagina, sau zece

Iata asadar o idee pentru lectura usoara si palpitanta.

"Oamenii cartii" scrisa de catre castigatoarea Premiului Pulitzer G.Brooks, dezvaluie povestea unui manuscris misterios, care a traversat secole intregi de exil si razboaie. Scriitoarea si jurnalista australiana Geraldine Brooks s-a nascut in 1955, intr-o suburbie a orasului Sydney. Oamenii cartii, cel mai recent roman al autoarei, a fost distins in 2008 cu premiile The Australian Book of the Year si The Australian Literary Fiction Book of the Year.

Geraldine Brooks povesteste ca in 1996, Hanna Heath, o experta australiana in conservarea si restaurarea manuscriselor vechi, singuratica, cinica, dar excelenta profesionista, primeste misiunea la care visa dintotdeauna: analiza si conservarea Hagadei din Sarajevo, celebrul manuscris evreiesc iluminat (sau miniat), creat in secolul al XV-lea in Spania si salvat din bombardamentele recentului razboi din Sarajevo. Cu ajutorul micilor descoperiri pe care le face printre paginile cartii – o aripa de insecta, cateva pete de vin, cristale de sare, un fir de par alb –, ea incearca sa desluseasca misterele cartii, istoria ei tumultoasa si povestile dramatice ale celor care au creat-o si ale celor care si-au riscat viata pentru a o apara. Este o istorie de o bogata intensitate emotionala, care ii poarta pe cititori intr-o aventura intelectuala, din Convivencia spaniola la ruinele din Sarajevo, din Venetia Inchizitiei la piatra parjolita de soare din nordul Australiei.

Iata ce spun si publicatiile din America despre acesta carte:

USA Today - „Cu mai putina actiune, dar mai multa substanta decat Codul lui Da Vinci… povestile tesute in jurul Hagadei din Sarajevo, unele pur fictionale, altele pornind de la fapte reale, sunt adesea niste marturii emotionante ale oamenilor de diferite religii care si-au riscat viata pentru salvarea acestei opere nepretuite.

Washington Post” „O carte inteligenta, profunda, scrisa cu maiestrie si foarte originala.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu